kulcsár edina
Sok éve ugyanúgy csinálod a meggybefõttet? Ne ragaszkodj a rutinhoz, hiszen a sütõben, ecettel, vagy cukor nélkül és készíthetsz ilyen finomságot!
A legegyszerűbb, cukormentesen:
Nem kell mást tenned, mint a cseresznye, meggy szárát kiszedni. A gyümölcsöket tedd azonnal 5-7 dl-es üvegekbe és eressz rájuk vizet, úgy, hogy a folyadék ellepje. Ezután egy nagy fazék vízbe állítsd bele egymás mellé az üvegeket, úgy, hogy a tető már rajta van, de nem húztad még teljesen rá. A víz pedig nagyjából háromnegyedig érjen az üvegnek. Végül forrald fel együtt az egészet, és ha már a gyümölcslé is és 3-4 perce intenzíven bugyogott, óvatosan egy konyharuhával emeld ki az üvegeket. Most szorítsd rá a tetőt, és fordítsd fejjel lefelé pár percre a kompótokat. Ha kihűlt, már mehet is a kamrába.
Sütőben:
Ugyanezzel a módszerrel a sütőben is „süthetsz” meggybefőttet: az üvegbe tett és vízzel felöntött gyümölcsöket állítsd be egy tepsibe, amelybe vizet töltöttél. A víz az üvegek háromnegyedéig érjen. A sütőt állítsd be 100-150 Celsius-fokra, és addig „süsd” az üvegeket, amíg fel nem forr a gyümölcslé, és nem bugyog 3-4 percig. Hagyd a sütőben kihűlni, és máris mehet a kamrába! Ha kicsit krémesebb állagot szeretnél, a gyümölcs egy részét botmixerrel összetörheted, mielőtt az üvegbe tennéd.
Egy kiló meggyet főzz össze 2 evőkanál cukorral vagy nyírfacukorral, és 2 dl jó minőségű vörösborral, pl. Marsalával. Tehetsz bele pár szem szegfűszeget, kevés fahéjat, vagy csillagánizst is. Ha még pikánsabb ízekre vágysz, a bor helyett használhatod 1,5 dl narancslé és 0,5 dl rum keverékét is.
2 kiló meggyet keverj össze fél kiló cukorral vagy nyírfacukorral, és egy-két evőkanál ecettel. Két napig hagyd érlelődni, időnként keverd át. Az üvegek aljára tegyél egy egész pici szalicilt, és szedd bele a meggyet. A tetejét finoman szintén hintsd meg szalicillel. Zárd le az üvegeket, és már mehetnek is a kamrapolcra.