tóth gabi
A szükséges plusz, ezt adja a sütikhez, lekvárokhoz, gyümölcsös desszertekhez a levendula. Már beindult a szezon, most érdemes kipróbálnod a levendulás finomságokat!
Imádod a házilag készült fagyikat? A következő recept függővé tesz!
Hozzávalók:
2 dl tej
2 dl tejszín
20 dkg natúr krémsajt
1 tojás
2 tk. levendula
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
ÍGY KÉSZÍTSD:
1. A tejet és a tejszínt forrald fel, húzd le a tűzről, tedd bele a virágokat.
2. A tojást és a cukrot habverővel verd fehéredésig, majd kanalanként keverd bele a sajtkrémet is. Dolgozz tovább a habverővel!
3. A meleg tejszínes-levendulavirágos tejet szűrd át, kisebb adagonként keverd a tojásos krémhez. Ezt az alapot gyenge lángon, állandó kevergetés mellett sűrítsd be. Max 2-3 perc. Csak ezt követően add a citromhéjat a fagyi alaphoz.
4. A krémet tedd legalább 10 órára hűtőbe. Végül öntsd fagylaltgépbe, kb. 15 perc, és isteni levendulás krémfagyid lesz.
TIPP: Ha nincs fagyigéped, a mélyhűtőben is elkészül a fagyi. Ebben az esetben botmixerrel óránként dolgozd át a félig fagyott fagyit.
Így is krémes lesz a végeredmény!
Tegyél néhány levendulavirágot cukorhoz, tartsd jót zárható tégelyben. A kristályok átveszik az isteni levendulaillatot, használhatod a legkülönfélébb desszertekhez, szinte minden finomságnak jót tesz a kis levendulabuké!
Levendulás limonádé
Varázslatos fuvallatként jelenik meg az enyhe levendulaíz a limonádéban, ha levendulaszörppel készíted. Rekkenő nyári hőségben el sem tudunk képzelni jobb hűsítőt, mindenképpen érdemes kipróbálnod!
TIPP: ha nincs levendulaszörpöd, levendulavízzel is ízesítheted a limonádédat. Ebben az esetben mézet vagy cukrot is tegyél hűsítő italodba!
Hozzávalók:
1 kg cukor
1 ek. citromsav
2 citrom leve
3 bögre levendulavirág
Elkészítés:
Forrald fel a vizet a cukorral, majd amikor teljesen elolvadt, zárd el a lángot és öntsd bele a virágot. A főzetet lefedve hagyd néhány órára pihenni. Szűrd át, add hozzá a citromsavat és újra forrald fel. Amint megjelennek az első buborékok, a lábost húzd le a tűzről és add a szörphöz a citromlét is. A szörpöt forrón töltsd steril üvegekbe, majd száraz dunsztban hagyd kihűlni. Kivételes finom vele a limonádé!
FONTOS:
A virágokkal nem szabad forrralni a szörpöt, mert kedves lila színe hő hatására elbomlik és koszos barnára vált!
HOZZÁVALÓK
50 dkg sima liszt
20 dkg darált mandula
20 dkg porcukor
35 dkg vaj
1 citrom reszelt héja és leve
3 tojássárgája
3 tk. szárított levendulavirág
1 csipet só
ÍGY KÉSZÍTSD
1. A langyos vajat morzsold el a lisztben, add a keverékhez a porcukrot és a mandulaőrleményt, majd a tojást, a levendulát és a sót.
2. Jól dolgozd össze a tésztát, majd csomagold fóliába és tedd néhány órára hűtőbe.
3. A tésztát 2 mm vastagságúra nyújtsd. Kicsit nehéz vele bánni, mert könnyen szétesik, de ez ne ijesszen meg, sütéskor szépen összeáll.
4. A tésztát tetszés szerinti formákra vághatod, legegyszerűbb mézeskalács kiszúrókkal. De piacokon néha kapni faragott kvircedli formázót, azzal igazán gyönyörű kekszeket tudsz készíteni.
5. a megmintázott kekszeket sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsibe, kb. 7-8 perc alatt csodásra sülnek.
A csokoládé és a levendula legendás párost alkot! Ez a finom, illatos ital pedig mindent visz! Készítsd el a forró csokit, ahogy szereted, és amikor már lehúztad a tűzről, adj hozzá 1/2 teáskanálnyi levendulát. Hagyd állni 2 percig, majd szűrd át. Forrón és jól behűtve is nagyon finom! Kevés tejszínhabbal kínáld! Mennyei!
Lekvárjaidat is ízesítheted levendulával, kellemes, finom bukét kapnak tőle. Kimondottan passzol a sárgabarackhoz, a málnához és minden sötét színű bogyósgyümölcshöz.
Szeder, szilva, bodza, kökény - csodás lekvárkülönlegességet ad levendulával.Tudtad, hogy más virágokból, például rózsasziromból is sok izgalmas finomság készíthető?