RETRO RÁDIÓ

7 isteni finomság - levendulával!

7 isteni finomság - levendulával!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 06. 15. 11:17

A szükséges plusz, ezt adja a sütikhez, lekvárokhoz, gyümölcsös desszertekhez a levendula. Már beindult a szezon, most érdemes kipróbálnod a levendulás finomságokat!

Imádod a házilag készült fagyikat? A következő recept függővé tesz!

LEVENDULÁS KRÉMFAGYI

Hozzávalók:

  • 2 dl tej

  • 2 dl tejszín

  • 20 dkg natúr krémsajt

  • 1 tojás

  • 2 tk. levendula

  • 10 dkg cukor

  • 1 citrom reszelt héja


ÍGY KÉSZÍTSD:

1. A tejet és a tejszínt forrald fel, húzd le a tűzről, tedd bele a virágokat.

2. A tojást és a cukrot habverővel verd fehéredésig, majd kanalanként keverd bele a sajtkrémet is. Dolgozz tovább a habverővel!

3. A meleg tejszínes-levendulavirágos tejet szűrd át, kisebb adagonként keverd a tojásos krémhez. Ezt az alapot gyenge lángon, állandó kevergetés mellett sűrítsd be. Max 2-3 perc. Csak ezt követően add a citromhéjat a fagyi alaphoz.

4. A krémet tedd legalább 10 órára hűtőbe. Végül öntsd fagylaltgépbe, kb. 15 perc, és isteni levendulás krémfagyid lesz.

TIPP: Ha nincs fagyigéped, a mélyhűtőben is elkészül a fagyi. Ebben az esetben botmixerrel óránként dolgozd át a félig fagyott fagyit.

Így is krémes lesz a végeredmény!

Levendulás süticukor

Tegyél néhány levendulavirágot cukorhoz, tartsd jót zárható tégelyben. A kristályok átveszik az isteni levendulaillatot, használhatod a legkülönfélébb desszertekhez, szinte minden finomságnak jót tesz a kis levendulabuké!

Levendulás limonádé

Varázslatos fuvallatként jelenik meg az enyhe levendulaíz a limonádéban,  ha levendulaszörppel készíted. Rekkenő nyári hőségben el sem tudunk képzelni jobb hűsítőt, mindenképpen érdemes kipróbálnod!

TIPP: ha nincs levendulaszörpöd, levendulavízzel is ízesítheted a limonádédat. Ebben az esetben mézet vagy cukrot is tegyél hűsítő italodba!

Levendulaszörp

Hozzávalók:

  • 1 kg cukor

  • 1 ek. citromsav

  • 2 citrom leve

  • 3 bögre levendulavirág

    Elkészítés:
    Forrald fel a vizet a cukorral, majd amikor teljesen elolvadt, zárd el a lángot és öntsd bele a virágot. A főzetet lefedve hagyd néhány órára pihenni. Szűrd át, add hozzá a citromsavat és újra forrald fel. Amint megjelennek az első buborékok, a lábost húzd le a tűzről és add a szörphöz a citromlét is. A szörpöt forrón töltsd steril üvegekbe, majd száraz dunsztban hagyd kihűlni. Kivételes finom vele a limonádé!

    FONTOS:

    A virágokkal nem szabad forrralni a szörpöt, mert kedves lila színe hő hatására elbomlik és koszos barnára vált!

    Levendulás keksz

    HOZZÁVALÓK

    50 dkg sima liszt

    20 dkg darált mandula

    20 dkg porcukor

    35 dkg vaj

    1 citrom reszelt héja és leve

    3 tojássárgája

    3 tk. szárított levendulavirág

    1 csipet só

    ÍGY KÉSZÍTSD

    1. A langyos vajat morzsold el a lisztben, add a keverékhez a porcukrot és a mandulaőrleményt, majd a tojást, a levendulát és a sót.

    2. Jól dolgozd össze a tésztát, majd csomagold fóliába és tedd néhány órára hűtőbe.

    3. A tésztát 2 mm vastagságúra nyújtsd. Kicsit nehéz vele bánni, mert könnyen szétesik, de ez ne ijesszen meg, sütéskor szépen összeáll.

    4. A tésztát tetszés szerinti formákra vághatod, legegyszerűbb mézeskalács kiszúrókkal. De piacokon néha kapni faragott kvircedli formázót, azzal igazán gyönyörű kekszeket tudsz készíteni.

    5. a megmintázott kekszeket sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsibe, kb. 7-8 perc alatt csodásra sülnek.

    Levendulás csokiital

    A csokoládé és a levendula legendás párost alkot! Ez a finom, illatos ital pedig mindent visz! Készítsd el a forró csokit, ahogy szereted, és amikor már lehúztad a tűzről, adj hozzá 1/2 teáskanálnyi levendulát. Hagyd állni 2 percig, majd szűrd át. Forrón és jól behűtve is nagyon finom! Kevés tejszínhabbal kínáld! Mennyei!

    Levendulás gyümölcslekvár

    Lekvárjaidat is ízesítheted levendulával, kellemes, finom bukét kapnak tőle.  Kimondottan passzol a sárgabarackhoz, a málnához és minden sötét színű bogyósgyümölcshöz.

    Szeder, szilva, bodza, kökény - csodás lekvárkülönlegességet ad levendulával.Tudtad, hogy más virágokból, például rózsasziromból is sok izgalmas finomság készíthető?

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.