RETRO RÁDIÓ

Kezdődik a grillszezon

Kezdődik a grillszezon
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 05. 08. 13:13

Szombatra tökéletes idõjárás ígérkezik, végre minden adott lesz egy jó hangulatú kerti sütögetõs partihoz. Talán neked is jól jöhet néhány ötlet.

Nem létezik jobb nyáresti időtöltés a kert partinál, egy ilyen alkalom mindig szorosabbra fűzi a barátságokat. Megbeszélhetitek a világ dolgait, ihattok néhány pohár könnyű bort, ám az este akkor lesz igazán nyerő, ha illatosra, ropogósra, tökéletesre  sül minden, amit a rácsra feldobtok. Íme, néhány remek ötlet!

1. Rablóhús nyárson

4 fős társaság esetén számolj legalább egy kiló hússal, a csirke sül át leghamarabb, de a sertéssel sem nyúlsz mellé. A húst vágd 2-3 cm-es darabokra és előző este pácold be. A rablóhúst egy-két órával a sütögetés előtt állítsd össze, hagymát, bacon szalonnát, cukkinit és paprikát is tűzhetsz a húskockák közé.

 

2. Grillezett zöldségek

Ha nincs időd salátákkal előre készülni a partira, legjobb, ha köretet is a parázs felett sütögetsz. Az alufóliába csomagolt egész krumpli mellett más zöldségeket is kipróbálhatsz. Izgalmas füstös íze lesz így a répának, a kelbimbónak, hasonlóan finom a karfiol és a bébi cukkini is, ha így készíted el. Fontos, hogy befóliázáskor a zöldégeket sózd és fűszerezd meg egy kicsit.

 

3. Oldalas, a kerti partik sztárja

Ikonikus grillkaja, kihagyni tilos. A megmosott húst előző nap kenegesd át olajjal, majd dörzsöld be száraz bbq fűszerkeverékkel. Éjszakára hagyd állni. A buli napján hagyományos sütőben fóliával letakarva süsd legalább egy órán keresztül, majd kend át bbq szósszal és mehet a grillrácsra. Mindig egészben süsd és csak akkor szeleteld fel, ha már kész.

(bbq szósz: 1 dl ketchup, 1/2 dl olíva, 1/2 narancs leve, 1 narancs reszelt héja, 4 ek balzsamecet, 2 tk fűszerpaprika, 1/2 tk bor, 1 tk só, 1 mk. édesköménymag, 7 gerezd fokhagyma, 1/2 tk kakukkfű, 1 ek friss rozmaring)

4. Csirkemell roston

Az egyik legegyszerűbb húsétel, amit parázson elkészíthetsz, de ahhoz, hogy valóban finom legyen, a szeletekre vágott húst előző este érdemes bepácolnod. Legjobb, ha joghurtos pácot használsz (4 dl natúr joghurt, 2 citrom leve és az egyik héja reszelve, 1/2 dl olíva ola, 1 tk só, 2 ek. mustár, 1 mk őrölt bors). Az így előkészített csirkemell kívül ropogós, belül zaftos és omlós lesz, amikor leveszed a grillrácsról.

5. Baconbe csavart kelbimbó nyárson

Ha valami egészen különlegessel szeretnél előrukkolni, íme egy igazán ínyencekek való ötlet. Érdemes 2-3 percig előfőznöd a kelbimbót, mivel hirtelen sütve nem lesz elég puha a belseje.

 

6. Fűszeres kolbászkák grillezve

Ezzel aztán tényleg nincs sok macera, viszont ha hagymát és paradicsomot is dobsz a  kolbászok mellé a rácsra, igazán komplett vacsorátok lehet, akár fél óra alatt. És milyen jól csúszik hozzá a hideg sör!

 

7. Igazi grillcsirke

A csirkét vágd hosszában ketté és jól sózd be. Mindkét felét külön-külön csomagold be alufóliába és 10 percenként megforgatva süsd jó 40 percen kereszül a grillen - így a húst teljesen átjárja a hő és belül is megpuhul. Ez követően vedd le a fóliát és pirítsd meg a félbevágott csirkék mindkét oldalát. Míg a csirke készül, néhány padlizsánt vagy cukkinit is megsüthetsz a rácson.

 

8. Grillezett nektarin

Nem csak húsokat dobhatsz a grillrácsra, de nem ám! Különleges saláták alapja lehet például a grillezett barack, itt rukkolával, pirított magokkal és balzsamecettel mutatjuk, de isteni a grillezett ananász is így ugyanígy elkészítve vagy akár magában.

9. Szalonnás-fűszeres hústekercs

Különleges ízkalandra vágysz? Íme, egy kevéssé ismert megoldás grillezéshez. A tekercseket egy nagy töltötthús roládból tudod elkészíteni, amit szépen felszeletelsz, mint egy rétest. Fontos, hogy szeletelés előtt kösd össze spárgával és szúrd át pálcikával, hogy menet közben ne essenek szét a tekercsek.

 

10. Kukorica, a gyerekek nagy kedvence

Egy igazi grillpartin a gyerekeket sem szabad kihagyni a finomfalatokból. Ha most még nem is, de júniustól már kapható a csöves kukorica, amiért grillezve is rajonganak a kicsik. Legjobb hajával rátenni a csöveket a rácsra, ha folyamatosan forgatod 8-10 perc alatt vajpuhára párolódnak a levelek alatt az édes szemek. Ekkor óvatosan húzd le a leveleket (használj kesztyűt vagy fogót, mert piszkosul forró) és piríts rá finoman a szemekre. Vajjal, zöldfűszerekkel, kevés reszelt sajttal pompás!

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.