kulcsár edina
Szombatra tökéletes idõjárás ígérkezik, végre minden adott lesz egy jó hangulatú kerti sütögetõs partihoz. Talán neked is jól jöhet néhány ötlet.
Nem létezik jobb nyáresti időtöltés a kert partinál, egy ilyen alkalom mindig szorosabbra fűzi a barátságokat. Megbeszélhetitek a világ dolgait, ihattok néhány pohár könnyű bort, ám az este akkor lesz igazán nyerő, ha illatosra, ropogósra, tökéletesre sül minden, amit a rácsra feldobtok. Íme, néhány remek ötlet!
4 fős társaság esetén számolj legalább egy kiló hússal, a csirke sül át leghamarabb, de a sertéssel sem nyúlsz mellé. A húst vágd 2-3 cm-es darabokra és előző este pácold be. A rablóhúst egy-két órával a sütögetés előtt állítsd össze, hagymát, bacon szalonnát, cukkinit és paprikát is tűzhetsz a húskockák közé.
Ha nincs időd salátákkal előre készülni a partira, legjobb, ha köretet is a parázs felett sütögetsz. Az alufóliába csomagolt egész krumpli mellett más zöldségeket is kipróbálhatsz. Izgalmas füstös íze lesz így a répának, a kelbimbónak, hasonlóan finom a karfiol és a bébi cukkini is, ha így készíted el. Fontos, hogy befóliázáskor a zöldégeket sózd és fűszerezd meg egy kicsit.
Ikonikus grillkaja, kihagyni tilos. A megmosott húst előző nap kenegesd át olajjal, majd dörzsöld be száraz bbq fűszerkeverékkel. Éjszakára hagyd állni. A buli napján hagyományos sütőben fóliával letakarva süsd legalább egy órán keresztül, majd kend át bbq szósszal és mehet a grillrácsra. Mindig egészben süsd és csak akkor szeleteld fel, ha már kész.
(bbq szósz: 1 dl ketchup, 1/2 dl olíva, 1/2 narancs leve, 1 narancs reszelt héja, 4 ek balzsamecet, 2 tk fűszerpaprika, 1/2 tk bor, 1 tk só, 1 mk. édesköménymag, 7 gerezd fokhagyma, 1/2 tk kakukkfű, 1 ek friss rozmaring)
Az egyik legegyszerűbb húsétel, amit parázson elkészíthetsz, de ahhoz, hogy valóban finom legyen, a szeletekre vágott húst előző este érdemes bepácolnod. Legjobb, ha joghurtos pácot használsz (4 dl natúr joghurt, 2 citrom leve és az egyik héja reszelve, 1/2 dl olíva ola, 1 tk só, 2 ek. mustár, 1 mk őrölt bors). Az így előkészített csirkemell kívül ropogós, belül zaftos és omlós lesz, amikor leveszed a grillrácsról.
Ha valami egészen különlegessel szeretnél előrukkolni, íme egy igazán ínyencekek való ötlet. Érdemes 2-3 percig előfőznöd a kelbimbót, mivel hirtelen sütve nem lesz elég puha a belseje.
Ezzel aztán tényleg nincs sok macera, viszont ha hagymát és paradicsomot is dobsz a kolbászok mellé a rácsra, igazán komplett vacsorátok lehet, akár fél óra alatt. És milyen jól csúszik hozzá a hideg sör!
A csirkét vágd hosszában ketté és jól sózd be. Mindkét felét külön-külön csomagold be alufóliába és 10 percenként megforgatva süsd jó 40 percen kereszül a grillen - így a húst teljesen átjárja a hő és belül is megpuhul. Ez követően vedd le a fóliát és pirítsd meg a félbevágott csirkék mindkét oldalát. Míg a csirke készül, néhány padlizsánt vagy cukkinit is megsüthetsz a rácson.
Nem csak húsokat dobhatsz a grillrácsra, de nem ám! Különleges saláták alapja lehet például a grillezett barack, itt rukkolával, pirított magokkal és balzsamecettel mutatjuk, de isteni a grillezett ananász is így ugyanígy elkészítve vagy akár magában.
Különleges ízkalandra vágysz? Íme, egy kevéssé ismert megoldás grillezéshez. A tekercseket egy nagy töltötthús roládból tudod elkészíteni, amit szépen felszeletelsz, mint egy rétest. Fontos, hogy szeletelés előtt kösd össze spárgával és szúrd át pálcikával, hogy menet közben ne essenek szét a tekercsek.
Egy igazi grillpartin a gyerekeket sem szabad kihagyni a finomfalatokból. Ha most még nem is, de júniustól már kapható a csöves kukorica, amiért grillezve is rajonganak a kicsik. Legjobb hajával rátenni a csöveket a rácsra, ha folyamatosan forgatod 8-10 perc alatt vajpuhára párolódnak a levelek alatt az édes szemek. Ekkor óvatosan húzd le a leveleket (használj kesztyűt vagy fogót, mert piszkosul forró) és piríts rá finoman a szemekre. Vajjal, zöldfűszerekkel, kevés reszelt sajttal pompás!