tóth gabi
Ha szereted a spenótot, le ne ragadj a fõzeléknél! Izgalmasnál izgalmasabb kajákat üthetsz össze a tavasz legzöldebb leveleibõl!
Ne engedd, hogy spenót-ügyben a lehangoló menzafőzelék legyen a legmeghatározóbb élményed! Ha nem kedvenced a spenót, talán csak azért van, mert nem ismered eléggé. Pedig rengeteg izgalmas íztitkot rejt! Valójában az egyik legszerethetőbb zöldség.
Leforrázott spenótleveleket használj erre a célra és ne olajon, hanem vajon pirítsd le. Így üsd rá a tojásokat, jól borsozd meg.
A leforrázott spenótleveleket forgasd át fokhagymás vajon. Locsold meg tejszínnel, sózd, borsozd, keverj hozzá egy maréknyi szeletelt miniparadicsomot és 4-5 apróra vágott bazsalikomlevelet. Végül forgasd a tejszínes zöldségraguhoz a tésztát. Reszelt sajttal király!
Legjobb, ha liszt, élesztő, olíva és só illetve víz segítségével saját pizzatésztát gyúrsz. Keleszd meg, nyújtsd ki, igazítsd a sütőforma méretére. A tésztát kend meg tejföllel, pakold rá leforrázott spenótot és szeletekre vágott sajtot. Fokhagyma és bors kötelező! Mehet a sütőbe, isteni finom lesz! De kipróbálhatod liszt nélküli alaptésztával is.
4 felvert tojáshoz keverj hozzá 20 dkg leforrázott és összeturmixolt spenótlevelet illetve 2 ek lisztet, kedved szerint ízesítsd és süsd ki, mint a palacsintát. Ha már kihűlt a palacsinta, kend meg fokhagymával ízesített sajtkrémmel, erre fektess füstölthalszeleteket, majd tekerd fel. A roládot csomagold szorosan fóliába, és tedd hűtőbe. 2 óra múlva szépen fel tudod szeletelni.
Keverj sós túrógombóc alapot, de ezúttal juhtúróval. (Búzadara és tojás szükséges még hozzá.) Tegyél az alaphoz 20 dkg leforrázott és sallangokra vágott spenótot is. A gombócokat főzd ki és friss tejföllel kínáld.
Ez kell hozzá: sós linzertészta, fetasajt, tojás, tejföl, fokhagyma, só, bors, szezámmag. Így készítsd: A tésztát nyújtsd ki, igazítsd a formába. Erre jön a töltelék: 2 dl tejföl, 1 tojás, összetört feta, a leforrázott spenót és a fűszerek - miután összekeverted a töltelék hozzávalóit, simítsd a tésztára a krémet. A kimaradó tésztával rácsozd be a pite tetejét, kend le tojással, szórd meg magokkal és már tolhatod is a sütőbe! kb. 40 perc alatt lesz kész.
Kóstoltad már a mexikói laposszendvicset? A tészta receptje egyszerű: Gyúrd össze a hozzávalókat (0,5 kg liszt, 1 pohár víz, 2 ek olíva, 1 tk sütőpor, 1/2 tk só), a tésztát oszd 4-5 részre, a darabokat nyútsd ki, majd kevé olajon süss belőlük kerek lepényeket. Ezeket hajtsd félbe és töltsd meg forrázott spenóttal, mozzarella sajttal, előre megpirított fokhagymával, mexikói fűszerrel és szalonnával. A töltött lepénykéket összenyomható lapfelületű szendvicssütőben készítsd el.
Készítheted banánnal, kivivel, almával. Azt mondják, hihetetlenül egészséges!