FAZÉK

Sok az almád? Ezért tegyél hozzá kenyeret!

Az almaecet az egyik legnépszerűbb természetes gyógyszer, amely rengeteg dologra használható. Lássuk, miért érdemes otthon, házilag elkészíteni!

Amikor itt van az almaszezon sokszor nem is tudjuk, mit kezdjünk a sok almával. Az egészséges, szép darabokat eltehetjük télire, de a lehullott, sérült, itt-ott romlani kezdő almák felhasználásra mutatunk most egy igazán praktikus ötletet.

Így készíts almaecetet házilag!

Fotó: 123rf

Hozzávalók:

  • 1 kg alma (bármilyen fajta)
  • 20 dkg méz
  • 10 dkg méz/liter ecet
  • 2 g élesztő
  • 4 dkg száraz (valódi) barna kenyér

Fotó: 123rf

 

Elkészítés:

  1. Mosd meg az almákat, és vágd ki a rossz részeket belőlük, a magházukat távolítsd el!
  2. Reszeld le, vagy használj aprító gépet, a lényeg, hogy ne maradjanak egyben az almák.
  3. Tegyél egy 3 literes üvegbe 8 dl almareszeléket, 1 liter vizet és keverd hozzá az élesztőt, a mézet és a tördelt kenyeret.
  4. Szobahőmérsékleten 10 napig kell fedetlenül érlelni.
  5. Amikor megérett, szűrd át, és az így nyert léhez adj további 10 dkg mézet.
  6. A jól lezárt üvegben még másfél hónapig érleld az ecetet.

almaecet

Ha túl sűrű és zavaros, feltétlenül szűrd újra át! Felhasználásig tárold sötét, hűvös helyen, lezárt üvegben.