OTTHONKA

Zseniális, mi mindenre jó a babaolaj

A babaolajat nemcsak a kisbabák bőrének ápolására használhatod. Egy csomó hasznos dolgot kezdhetsz vele a fürdőszobában, és azon kívül is. Mutatjuk a legjobb tippeket!
  • Szerző: Ripost

Szuper simára borotválhatod a lábad, ha borotvahab helyett babaolajjal kened be a művelet előtt. Mivel a bőrhöz a lehető legközelebb vágod el a szálakat, sokáig sima marad a bőröd.

Vigyázz, az olaj eltömítheti a borotvát, ezért mindig legyen kéznél egy régi fogkefe a tisztításhoz.

Az olajos borotválás egyébként a borotvád élettartamát is meghosszabbítja, így kétszeres a haszna.

A rozsdamentes acélfelületek sokáig szép, fényesek maradnak, ha felületüket babaolajjal áttörölöd. Először puha textillel itasd le a vízcseppeket, majd kend át babaolajjal, így eltűnnek a legkisebb maszatfoltok is.

Egy biztonsági csíkkal jól zárható tasakba tölts kevés vizet, majd ételfestékkel színezett babaolajat, esetleg csillámport, ha van otthon.   Ezután - lehetőleg fóliahegesztővel - zárd le a zacskót, ha kell, szigetelőszalaggal erősítsd meg. A színes olajgömböket ujjával tologatni tudja a gyerkőc, összeragaszthatja, szétválaszthatja őket, formákat alakíthat ki. Máris kész a remek fejlesztő játék, amely értékes félórákra is lekötheti a gyermekedet.

Így készíts egyszerű hógömböt: egy befőttes üveg tetejébe erős ragasztóval ragaszd be fejjel lefelé a hógömbbe szánt tárgyat. Töltsd fel az üveget majdnem teljesen tele babaolajjal, szórj bele fehér, vagy ízlésed szerinti színű csillámokat, majd csavard rá alaposan a tetőt.

Az elegáns szobaillatosítóhoz egy kisebb szűk szájú vázába tölts egy kevés babaolajat, majd csepegtess bele néhány cseppet a kedvenc természetes illóolajadból.

Állíts az üvegbe néhány hurkapálcát, amelyeket dekortapasszal tehetsz még elegánsabbá.  Néhány perc múlva már érezni fogod a szobában az illatot.

Olcsó, házi gyurma is készülhet babaolajjal

Két csészényi liszthez és fél csészényi sóhoz adj 4 teáskanál borkősavat. Keverj hozzá két csésze vizet és két evőkanál babaolajat, valamint ételfestéket a kívánt színben (ha többféle színt szeretnél, oszd több részre a gyurmát, és ezután keverd hozzá a színezéket. Tedd lábasba, és folytonos keverés közben melegítsd, amíg összeáll. Vedd le a tűzről, és amikor kihűlt, dagaszd át alaposan. Kezdődhet is a játék, már csak arra kell vigyázni, hogy a gyurmát jól zárható tárolóedényben tartsd, nehogy kiszáradjon.

A homokgyurma egyik összetevője is a babaolaj: 8 csészényi liszthez adj egy csészényi olajat, ha szükséges, akkor néhány csepp ételfestéket, és gyűrd össze alaposan. Vigyázz, hogy ezzel a gyurmával ne a szőnyegen játsszanak a gyerekek, mert tapadós homokhoz hasonló lesz az állaga.

Szeretnél süthető gyurmából ékszert, vagy más dísztárgyat készíteni, de nem tudod, hogy vidd rá át a papíron levő képet? Vágd ki a képet, és fektesd arccal a gyurmára. Ezután nedvesítsd át babaolajjal, és jó alaposan nyomd rá a gyurmára. Sodrófával is rányomhatod. Pár perc után húzd le a papírt, és a képet ott találod a gyurmán.

Ha szeretnéd alaposabban összedolgozni a papírra színes ceruzával felvitt színeket, tegyél egy nagyon pici babaolajat egy fültisztító pálcikára, majd kend el vele a színeket. A színes ceruza ezzel az eljárással kissé a vízfestékre fog emlékeztetni.

 

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?