OTTHONKA

Így teleltesd a leandert: csodás virágokkal hálálja meg jövő nyáron

Szeretnéd, ha a nyáron ragyogóan virágzó leandered jövőre is csodásan pompázna? Mutatjuk, mit is kell tenned érte.

Már ősz elején érdemes felkészíteni a leandert télre. Remélhetőleg a metszést augusztusban vagy szeptember elején már elvégezted. Ha elmaradt, akkor már ne tedd meg!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Leander
Fotó: pixabay.com

Milyen legyen a telelőhely?

Kevés magyar otthonban van teleltetésre tökéletesen alkalmas helyiség. De nem kell ezen aggódni, a teleltetés technikáját kell kitalálni! Minél rosszabbak a körülmények, annál inkább nyugalmi állapotba kell hoznod a leandert. Mediterrán növényeknél ez nem könnyű, hisz normál körülmények közt egész évben aktívak. A víz és a tápanyag teljes megvonásával, a hőmérséklet minimalizálásával, végső esetben a levelek eltávolításával, vagy az elhullajtás kikényszerítésével viszont szinte kómába tudod kényszeríteni. Ilyen állapotban pedig sokkal könnyebben vészeli át a leander a telet. Persze egy fagyérzékeny növény esetén sosem csökkenhet a hőmérséklet 3 fok alá.

Mikor jött el a teleltetés ideje?

A leander mínusz öt fokig is kibírja. Ezért várd meg a talaj menti fagyokat. Az sem baj, ha egy kicsit megcsípi a dér, sőt akár többször is érheti a fagyás. Ez segíti a kómába esést és a rajta tenyésző kártevőket elpusztítja. Minél edzettebb a leander, annál jobban telel. Nem mellesleg minél tovább a szabad levegőn van, annál rövidebb időt kell kedvezőtlen körülmények közt a telelőben töltenie!

Ilyenkor már ne metszd!

Szeptember közepe után csak tényleg nagyon indokolt esetben tedd meg. Ilyen, ha lombozata túl nagy helyet foglalna el, vagy ha a súlya miatt nem tudnád a leandert a telelőbe bevinni.

Télen is figyeld a növényedet, ne hagyd magára!

Leander
Fotó: pixabay.com

Még a kómás növény is él, figyelj rá, hogy tavasszal minél könnyebben felébreszthesd! A leanderek kapjanak vizet, enyhe napokon nyugodtan nyisd rájuk az ablakot vagy az ajtót. Jó, ha időnként friss levegő áramlik be, és ha teljesen sötétben telelnek, akkor némi fény is. Ha gondosan figyeled a virágodat, akkor tél végére megerősödik és hamar virágzásnak fog indulni, miután kiteszed a kertbe. Nyárra pedig ontani fogja a csodálatos virágait.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ez a legjobb ünnepi köret!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?