Létrehozva: 2017.09.30.

A legjobb trükkök: így teleltessük át a muskátlit

Vásárolhatsz minden tavasszal új töveket, ám jobb, ha inkább áttelelteted a meglévõket, mert a muskátli ára mostanra már az egekbe szökött. Ha ismered a trükköket, jövõ nyáron újra élvezheted a virágzást.

Néha még vissza-visszatérnek a meleg napok, de lassan már a télre is gondolni kell. Elraktad a nyári ruhákat, előkerülnek a melegebb holmik. A növények is védelemre szorulnak a hűvösebb időszakban.

Nagy kedvencünk, a muskátli elviseli az 1-3 fokos fagyot, sőt jót is tesz neki a hűvös. Ám október közepén, novemberben már megjelenhetnek a komolyabb mínuszok is, eljön az ideje a muskátli átköltöztetésének. Most készülj fel rá.

Futó muskátli

A csodaszép, csüngő hajtású, futó muskátlival nincs különösebb gond. Továbbra is meleg, világos helyet igényel, no meg rendszeres öntözést. A 15 fok feletti hőmérsékletet kedveli, télen is. Vidd be az erkélyről, és keress neki helyet bent, az ablak közelében. A szobában is nagyon szépen fog mutatni.

Van, aki a futómuskátlit is a pincében telelteti, sikerrel. Leviszi balkonládástól, és ott hagyja tavaszig. Akkor visszavágja 8-10 cm-re, 1 hét múlva ismét, de ekkor már csak 2-3 rügyre. Friss földet a tetejére, és már születhet is újjá.

Kerti (álló) muskátli

A kerti muskátli, melynek hajtásai felfelé állnak, nem maradhat kint sem a földben, sem a virágládában.

Vedd ki a földjéből, szedd le az elszáradt virágokat, leveleket,  bimbókat, és tedd őket egy ládába. Akár 10-15 tövet is felsorakoztathatsz, szorosan egymás mellé. Mint egy paplannal, takard be az összes gyökeret földdel. Vidd fagymentes, de hűvös helyre. Jó, ha időnként éri egy kis fény, de teljes sötétségben is áttelel. Ritkán és óvatosan öntözd. Ha nem kap sok fényt, meleget, vizet, visszaveszi nedvei keringését, és téli álomra hajtja a fejét. Nyugalomban kipiheni magát, és tavasszal, amikor beáztatod egy kis vízbe, megmetszed, majd kiülteted a szabadba, szinte berobban az életbe. Erős, dús virágokat hoz majd.

Fellógatás

Sokan teleltetik a muskátlikat föld nélkül, gyökerüknél fogva, egyenként fellógatva, a pincében. A nedves pincében még permetezni sem kell őket ilyenkor, teljesen magára hagyhatod őket. A szárazabb pincében újságpapírba tekerve védd meg a kiszáradástól, azzal együtt lógasd fel. Ügyelj rá, hogy a gyökerek ne nedvesen kerüljenek becsomagolásra, mert könnyen rothadni kezdenek.

Cserepes muskátli

A cserepes muskátli maradjon kint a szabadban egészen az első keményebb fagyokig. Ekkor költöztesd a téli menedékhelyére, ahol csak kevés fényt kap. Fagymentes, hűvös helyiség a megfelelő. Az ideális 4-10 fok. Ez lehet pince, fűtetlen előszoba, garázs, nyári konyha, folyosó stb. Elég 2 hetente öntözni, de akkor is éppen csak, hogy ne legyen porszáraz a földje. A legjobb persze a régimódi, nedves pince, ahol nem szárad annyira ki a növény.

Dugványozás

A muskátli 3 év után már elöregszik. Vásárolhatsz tavasszal új töveket is, ha megteheted, de akár dugványozással magad is fiatalíthatod az állományt.

Szeptemberben-októberben vágj le egészséges hajtásokat elvirágzás után a legszebb tövekről. Pici cserepekbe, de akár kiürült tejfölös poharakba is beültetheted. Szórj rá friss muskátliföldet, és tedd a szobába, az ablakpárkányra.

Melegre és fényre van szüksége ahhoz, hogy meggyökeresedjen. Öntözd rendszeresen. Tavaszra már bimbókat hoz, de akár virágozhat is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

OTTHONKA

Így választhatsz jó zöldségpalántákat

OTTHONKA

Ez a négy kerti növény nagyon mérgező, vigyázz vele, hova ülteted őket