OTTHONKA

A legjobb trükkök: így teleltessük át a muskátlit

Vásárolhatsz minden tavasszal új töveket, ám jobb, ha inkább áttelelteted a meglévőket, mert a muskátli ára mostanra már az egekbe szökött. Ha ismered a trükköket, jövő nyáron újra élvezheted a virágzást.

Néha még vissza-visszatérnek a meleg napok, de lassan már a télre is gondolni kell. Elraktad a nyári ruhákat, előkerülnek a melegebb holmik. A növények is védelemre szorulnak a hűvösebb időszakban.

Nagy kedvencünk, a muskátli elviseli az 1-3 fokos fagyot, sőt jót is tesz neki a hűvös. Ám október közepén, novemberben már megjelenhetnek a komolyabb mínuszok is, eljön az ideje a muskátli átköltöztetésének. Most készülj fel rá.

Futó muskátli

A csodaszép, csüngő hajtású, futó muskátlival nincs különösebb gond. Továbbra is meleg, világos helyet igényel, no meg rendszeres öntözést. A 15 fok feletti hőmérsékletet kedveli, télen is. Vidd be az erkélyről, és keress neki helyet bent, az ablak közelében. A szobában is nagyon szépen fog mutatni.

Van, aki a futómuskátlit is a pincében telelteti, sikerrel. Leviszi balkonládástól, és ott hagyja tavaszig. Akkor visszavágja 8-10 cm-re, 1 hét múlva ismét, de ekkor már csak 2-3 rügyre. Friss földet a tetejére, és már születhet is újjá.

Kerti (álló) muskátli

A kerti muskátli, melynek hajtásai felfelé állnak, nem maradhat kint sem a földben, sem a virágládában.

Vedd ki a földjéből, szedd le az elszáradt virágokat, leveleket,  bimbókat, és tedd őket egy ládába. Akár 10-15 tövet is felsorakoztathatsz, szorosan egymás mellé. Mint egy paplannal, takard be az összes gyökeret földdel. Vidd fagymentes, de hűvös helyre. Jó, ha időnként éri egy kis fény, de teljes sötétségben is áttelel. Ritkán és óvatosan öntözd. Ha nem kap sok fényt, meleget, vizet, visszaveszi nedvei keringését, és téli álomra hajtja a fejét. Nyugalomban kipiheni magát, és tavasszal, amikor beáztatod egy kis vízbe, megmetszed, majd kiülteted a szabadba, szinte berobban az életbe. Erős, dús virágokat hoz majd.

Fellógatás

Sokan teleltetik a muskátlikat föld nélkül, gyökerüknél fogva, egyenként fellógatva, a pincében. A nedves pincében még permetezni sem kell őket ilyenkor, teljesen magára hagyhatod őket. A szárazabb pincében újságpapírba tekerve védd meg a kiszáradástól, azzal együtt lógasd fel. Ügyelj rá, hogy a gyökerek ne nedvesen kerüljenek becsomagolásra, mert könnyen rothadni kezdenek.

Cserepes muskátli

A cserepes muskátli maradjon kint a szabadban egészen az első keményebb fagyokig. Ekkor költöztesd a téli menedékhelyére, ahol csak kevés fényt kap. Fagymentes, hűvös helyiség a megfelelő. Az ideális 4-10 fok. Ez lehet pince, fűtetlen előszoba, garázs, nyári konyha, folyosó stb. Elég 2 hetente öntözni, de akkor is éppen csak, hogy ne legyen porszáraz a földje. A legjobb persze a régimódi, nedves pince, ahol nem szárad annyira ki a növény.

Dugványozás

A muskátli 3 év után már elöregszik. Vásárolhatsz tavasszal új töveket is, ha megteheted, de akár dugványozással magad is fiatalíthatod az állományt.

Szeptemberben-októberben vágj le egészséges hajtásokat elvirágzás után a legszebb tövekről. Pici cserepekbe, de akár kiürült tejfölös poharakba is beültetheted. Szórj rá friss muskátliföldet, és tedd a szobába, az ablakpárkányra.

Melegre és fényre van szüksége ahhoz, hogy meggyökeresedjen. Öntözd rendszeresen. Tavaszra már bimbókat hoz, de akár virágozhat is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?