OTTHONKA

Ingatlanvásárlás: milliókat spórolhatsz a teniszlabda-teszttel!

Az ingatlanvásárlás komoly beruházás, alaposan át kell hát gondolni. Mutatunk egy rendkívül egyszerű trükköt, amelynek segítségével súlyos hibákra deríthetsz fényt. Csak egy teniszlabda kell hozzá.

Az ingatlanvásárlás nem csak egy család összes spórolt pénzét tudja teljes egészében felemészteni, de az esetek többségében még hosszú évekre el is adósítja a családot. És minél több ingatlant nézel meg, annál bizonytalanabb leszel abban, melyik is az igazi.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A nyomulós ingatlanosok, a semmit is feldicsérő tulajdonosok pedig nem sokat segítenek, hiszen nekik az az érdekük, hogy minél hamarabb, és lehetőleg minél magasabb áron túladjanak az ingatlanon.

Ingatlanvasarlas 01

A teniszlabda-teszt segít fényt deríteni a ház rejtett hibáira (Fotó: pixabay.com)

Az ingatlanvásárlás buktatóit segít kiküszöbölni

Az ingatlanvásárlás örömét számos buktató keserítheti meg. A kiszemelt ház olyan rejtett hibákkal is rendelkezhet, amelyek a ház árán felül további súlyos milliókkal terhelhetik meg a pénztárcádat. Nagyon nem mindegy, mennyibe kerül majd a beköltözés előtti felújítás!

Nagyon fontos például, hogy a kiszemelt ingatlan alapja rendben legyen, sehol ne süllyedjen a ház padlózata. Ezek a hibák sajnos nem mindig láthatóak szabad szemmel, ezért is ajánlott a kiválasztott ingatlant a statikussal is felméretni. De mielőtt szakembert hívnál, a legsúlyosabb problémákra egy egyszerű teszttel is fényt deríthetsz.

Ingatlanvásárlás 02

Ha teniszlabda mindig egy irányba gurul, kezdj gyanakodni! (Fotó: pixabay.com)

Íme, a teniszlabda-teszt

Az egyszerű teszthez mindössze egy teniszlabdára vagy egy pingponglabdára van szükséged. Tedd le néhányszor a kiválasztott ház padlójára, és nézd, elgurul-e valamerre. Ha következetesen, mindig elindul a szoba valamelyik oldala felé, máris látod, hogy a padlózat nem egyenletes. Lehet, hogy egyszerűen csak rosszul tették le a padlóburkolatot, de az is megtörténhet, hogy a ház vizesedik alulról, ez teszi egyenetlenné a padlót. Sőt, az sem lehetetlen, hogy komoly gondok vannak az alapozásnál, süllyed az egész épület.

A többször is egy irányba guruló labda komoly jel arra, hogy máris tárcsázd a statikust, és gondolkodj el alaposan az ingatlanvásárlás ügyében. Sokszor előfordul ugyanis, hogy az eladó egy felszínes felújítással igyekszik eltüntetni a ház súlyos hibáit, hogy azok ne legyenek feltűnőek az érdeklődők számára.

Ingatlanvásárlás 03

Alaposan mérd fel a házat, akár szakember bevonásával is! (Fotó: pixabay.com)

Ingatlanvásárlás előtt alaposan mérd fel a házat

Ráadásul, ha kiderül, hogy az eladó és az ingatlanos szépíteni igyekeznek a helyzetet, a házban máshol is érdemes nyitott szemmel körülnézned. Ha ugyanis egy helyen elfedték a hibákat, a ház más részein is megtehetik. Ha pedig kiderül, hogy nem egyszerű burkolási hibáról, hanem az alap problémájáról van szó, az az egész üzletet kétségessé teheti. Nézd meg alaposan a falakat, nem látsz-e esetleg valahol levakolt repedést, hézagot az ajtó és az ablak illeszkedésénél.

Ha a felfedezett problémák ellenére is az ingatlanvásárlás mellett döntesz, mindenképp méresd fel statikus és építész szakemberekkel az épületet. Így ugyanis a várható költségek tudatában vásárolsz, és az alkunál is komolyan latba esnek a felfedezett problémák. Vagyis a felújítás költségét akár le is alkudhatod az árból, súlyos milliókat spórolva meg ezzel.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?