OTTHONKA

Így ültesd át az orchideáidat, hogy gyorsan virágba boruljanak

5 lépésben megmutatjuk, hogyan legyen szép, egészséges a lakásod dísze. Türelemmel biztosan menni fog!

A lepkeorchideákat (Phalaenopsis) évenként át kell ültetni. A legmegfelelőbb idő ehhez a tavasz vége, nyár eleje, rögtön a virág lehullása és az új hajtások megjelenése után. Akkor is át kell ültetni a növényt, ha még nem nőtte túl látványosan a cserepét. A másik fontos ok ugyanis, hogy az összetömörödött ültetőközeg levegőáteresztő képessége csökken, így nem fejlődhet ideálisan a növény.  Az orchidea átültetése nagyon különbözik a lakás többi növényének átültetésétől.

Átültetés 5 lépésben

1. Visszavágás

Az elvirágzott virág szárát metszd le 1-2 cm-rel a második hajtás (bütyök) fölött.  Az egészséges, zöld szárakat vágd le 1-2 cm-rel a felső hajtás fölött. Az alvórügyek a pici, háromszög alakú levélke takarásában jelennek meg. Ha az orchidea szára elpusztult, besárgult vagy barnává vált, vágd vissza egészen a tövéig.

2. Óvatosan szabadítsd ki az orchideát a cserepéből

Nyomogasd körbe a műanyagcserepet, majd az oldalára fektetve, gyengéden megfogva a növény alapját, óvatosan húzd ki az ültetőközeggel együtt a cserépből. (Ha a léggyökerek már kibújtak a réseken, vágd le róla a cserepet vagy törd el az agyagot. A léggyökereket nem szabad levágni, megsérteni, mert a növény azokban tárolja a tápanyagokat.) Ha szükséges, csúsztass be egy hurkapálcát a cserép belső széle mentén, hogy kiszabadítsd a letapadó gyökereket. Gyengéden rázogatva távolíts el annyi földet a gyökérről, amennyit csak tudsz. A hozzátapadó maradványokat finoman csorgó vízsugárral segítsd le.

3. Elpusztult gyökerek

Sterilizált metszőollóval vágj le minden sérült vagy elpusztult, sötétbarnára, feketére változott, vagy megpuhult gyökeret. Az egészséges, kemény tapintású, zöld és fehér színűeket hagyd épen.

4. Tedd az orchideát új cserépbe

Szórj a cserép aljára vékony rétegben láva- vagy agyaggranulátumot, hogy biztosítsd a levegőztetést, majd tedd bele a növényt. A legfelső levél kb. 1 cm-rel a cserép karimája alá kerüljön.

5. Új ültetőközeg

Óvatosan helyezz új ültetőközeget az egyes gyökerek közé és köré is. Az oldalára is szórj a speciális, nagy vízáteresztő képességgel rendelkező anyagból. A léggyökereket ne fedd be földdel. Ha alákerült bármelyik, húzd ki. Az ültetőközeget finoman döngöld le az ujjaiddal, míg a legalsó levél eléri a cserép alját.

Ültetés után még 3-4 hétig ne öntözd meg, de a környezetét tartsd párásan.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?