OTTHONKA

Most már biztos, így lesz gyönyörű színű a hortenziád!

Ha megtanulod a titkot, teljesen rabul ejt ez a romantikus virág.
címkék:
  • Szerző:

A hortenzia az egyik legromantikusabb virág, mely terebélyes bokraival és színpompás virágaival gyönyörű dísze lesz a kertednek. Nem kell félni tőle, ha betartunk pár apróságot vele kapcsolatban, káprázatos színekben fog virágozni. Akár másfél-két méteresre is megnőhet a hortenziabokor, léteznek gömb és tányér formájú virágot hozó fajták, melyek rózsaszín, lila, kék, zöld vagy fehér színben nyílhatnak. Az, hogy milyen színű lesz a virág, általában a talaj savasságától függ, így attól függően, hogy mi a szívünk vágya, kísérletezgethetünk a színekkel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: shutterstock

A hortenzia ápolásának legfontosabb tudnivalói:

  1. Fontos tisztázni, hogy a hortenzia nem szobanövény. Lakásban nem érzi jól magát, csak kint a kertben.

  2. A helyének a meghatározásánál figyelembe kell venni azt, hogy a hortenzia kifejezetten árnyékkedvelő. A tűző napot nem szereti, ezért érdemes a kert hűvösebb részére telepíteni, ahol csak 3-4 órát kap napfényt. Ha a levelek barnulnak vagy a virágok száradnak, biztosan túl sok a napfény a virág számára.

  3. Csak kellően savanyú kémhatású talajban érzi jól magát a növény, enélkül ugyanis előbb-utóbb elpusztul. Gondoskodni kell a megfelelő ültetőközegről, ezért a legegyszerűbb, ha kifejezetten rododendron-virágföldet vásárolunk, s azzal töltjük fel a kertbe ásott gödröt vagy a nagyméretű kaspót, amibe ültetni szeretnénk a virágot.

  4. Nagyon szereti a nedves talajt, ezért próbáljuk meg mindig nyirkosan tartani. Szereti a lágy vizet, ezért az esővízzel való locsolás a legideálisabb számára. Ha kaspóba ültetjük, érdemes az öntözések között várni egy kicsit, amíg száraznak érezzük a földet. A pangó víz sem tesz jót a növénynek.

  5. Metszése tél végén, kora tavasszal történjen, a száraz, elöregedett ágakat gondosan távolítsuk el róla.

  6. A hortenzia tápanyag igénye kényes kérdés. Szereti a tápanyagban gazdag talajt, de a túltrágyázott föld is káros lehet neki. A boltokban sokféle tápoldat vagy granulátum található, ha cserépben van a növény, akkor havi egyszer érdemes folyékony tápoldattal meglocsolni. Ha a kertbe van kiültetve, elegendő tavasszal és ősszel marhatrágyával megszórni a hortenziatő környékét, nyáron pedig lehet adni neki egy kevés tápoldatot.

A hortenziavirág színe ezektől a tényezőktől függ:

  1. Minél savasabb a talaj, annál nagyobb eséllyel lesznek kékek a virágok. 6,0 pH kémhatás alatt már kékek lesznek a virágok. Savasítani lehet a hortenziatő körüli földet kávézaccal, tojáshéjjal, óvatosan lehet locsolni alumínium szulfátos vagy timsós vízzel, de a szaküzletekben is kapható már olyan szer, amelytől kék lesz a hortenzia virága.

  2. 6,0 pH felett, amely inkább lúgos kémhatású talaj, rózsaszín vagy fehér virág szokott nyílni leggyakrabban. Ha mindenképp ez a szívünk vágya, lehet egy kis meszet adni a talajhoz. Gyakori a lila színű virág is, elvétve pedig zöld színnel is lehet találkozni, ami elég ritka.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?