OTTHONKA

Idén így lesz sokkal szebb a kertben a rózsád

Sok víz, kellő figyelem és csodálatos lesz a rózsád a kertben. Így ültesd el és gondoskodj róla, hogy tökéletes legyen!
címkék:

Szép a rózsa a kertben, de nagyon kényes növény: egészen az ültetéstől nagy körültekintést igényel, ha azt akarjuk, hogy egész nyáron elkápráztasson bennünket a virágaival. Nem mindegy például, hova kerül: mivel szereti a napfényt, olyan helyre kell ültetni, ahol egész nap intenzíven simogatják a sugarak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rózsa

Rózsa
Fotó: pixabay.com

1. Jó talaj, táplálék és sok víz – minden, ami a fejlődéshez kell

A szabadgyökerű rózsát kora tavasszal vagy ősszel ültesd, a cserépben kaphatót pedig lehet nyáron is. A rózsa kényes a talajra, szereti a laza humuszt. Ezért az ültetőgödör aljára, ha szükséges, szórj marhatrágyát vagy komposztot, de gazdaboltokban lehet kapni rózsatrágyát is. Ültetés után óvatosan tömörítsd, taposd le a földet, és bő vízzel iszapold a gyökerekhez a talajt. Utána a tövet kupacold fel.

2. Így lesz erős és szép növényed: a rózsanevelés fortélyai

Első évben fokozottan ügyelj a locsolásra: ritkán, áztatóan öntözd, de mindezt úgy, hogy vigyázz, ne pangjon a tőnél a víz. A második évre megerősödnek annyira a gyökerei, hogy csak hosszan tartó szárazság esetén kell öntözni. A növény szereti a laza, levegős talajt, ezért érdemes időnként fellazítani körülötte a földet; vigyázz, hogy közben ne sértsd meg a rózsádat. Az oltás, szemzés felől előjöhetnek vadhajtások, ezeket a törzshöz a lehető legközelebb metszd ki.

3. A sok-sok virág titka a rendszeres metszés

Fotó: Shutterstock

Minden fajtát máshogy kell metszeni, ezért a növényed igényeinek megfelelően végezd el a munkát tavasszal. De ezen kívül év közben is folyamatosan nyírd le az elnyílt virágokat, hogy újabbakat hozzon a növény. Akárhogy ezt se csinálhatod, a rózsa fajtájának megfelelően célszerű, hogy a növény szép maradjon. Ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba a metszést, mert ettől a idő előtti elöregedhet a rózsád.

4. Így vigyázz rá nyáron, hogy egészséges maradjon!

A rózsákat sajnos sokféle betegség és kártevő fenyegeti, ezért fokozottan figyelni kell a levelek állapotára, és a rajtuk megjelenő kártevőkre. Ha ilyen jelet látsz rajta, metszd le a fertőzött részt, és permetezd le a megfelelő növényvédő szerrel. Így lesz szép a rósza a kertben.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?