Létrehozva: 2018.03.11.

Így lesz gyönyörű tavasszal a kertben a tulipán

Díszítse a kertedet tavasszal a szerelem jelképe, a tulipán! Ehhez - mint a gyerekeknek -, õsszel "iskolába" kell kerülnie. Tavasszal virágzik, május végétõl pihenésre van szüksége. Egyszerû körforgás, mutatjuk, mit kell tenned.

A tulipánt a törökök hozták be Európába. Az ő nemzeti jelképük volt a tökéletes, turbánt formázó értékes virág. Mára nagyot változott a világ. A tulipánt szinte teljesen kisajátították a hollandok. Egy biztos:

a tökéletes szerelmet szimbolizálja a szorosan ölelő szirmú virág.

Van egy rossz hírünk: a tulipánt ősszel kell a kertedbe kiültetni, ha tavasszal tulipán-erdőt szeretnél látni. Ha ezt elmulasztottad, gyönyörködj most cserépben vásárolt tulipánban.

Ha ez elvirágzott, ne dobd ki. Hagyd elszáradni, tedd el őszig a hagymát, és akkor ültesd ki a kertbe a többivel együtt. Ha összegyűjtöd a végtelen forma- és színgazdagságú tulipánokat, akkor nem csak egyszer, hanem még sok éven át gyönyörködhetsz bennük tavaszonként.

Ne felejtsd el, majd szeptember végén vagy októberben gondoskodj róla, hogy jövő tavasszal tulipános pompa nyíljon a kertedben. A kert napos részébe ültesd a hagymákat, színek szerint csoportosítva, mert úgy mutatnak igazán jól.

A tulipán a jó vízáteresztő képességű, laza talajt szereti. Elültetés után már nem kell vele törődnöd. A fagyos, hideg, késő ősz és a tél direkt jó tesz neki. Fejlődésükhöz kifejezetten szükségük van a hideg-hatásra. Természetesen öntöznöd sem kell a hagymákat. Összegyűjtöttek minden tápanyagot és nedvességet, amihez a túléléshez és fejlődésükhöz szükségük van. A tavaszi esők és a meleg majd életre kelti őket.

Hogyan készítsd elő ősszel a talajt?

Gyomtalaníts. Forgasd jól át, lazítsd fel a talajt. Ha túl agyagos, keverd homokkal. Egy kis komposzttal is gazdagíthatod a földet. A hagymák alá és ültetés után föléjük is szórj. Szerves trágyát vagy tőzeget is használhatsz. Ha végeztél, beboríthatod őket egy kis őszi levéllel vagy mulccsal. Ez megvédi a talajt a gyomosodástól, a nagyon kemény fagyoktól vagy épp a hirtelen, tavaszi, erős melegtől.

Mekkora tulipán hagyma ideális az ültetéshez?

A 8-10 cm átmérőjű hagyma már „felnőtt”, belőlük lesznek a szép, érett tulipánok.

Milyen mélyre és egymástól mekkora távolságra ültesd a hagymákat?

8-10 cm mélyre és egymástól 15-20 cm távolságra ültesd őket.

Õszi kiültetés

A kis méretű hagymákat válogasd külön. Nekik nyiss hagyma-nevelő óvodát. Itt a talaj különösen tápdús legyen. 5 cm mélyre, egymástól 2-3 cm távolságra dugdosd a kis sarjadék hagymákat. Azok az első évben még nem hoznak kifejlett virágot. Tavasszal az induló virágszárat törd vissza. Így a hagymát fogja fejleszteni, nem pazarolja el az energiát a virágzásra.

A szép, nagy, érett hagymákat színek szerint ültesd csoportokba. Geometriai mintát is alkothatsz a színekből, vagy kitalálhatsz valami eredetit is. Szépen mutat, ha más hagymással pl. nárcisszal társítod.

Ültetés balkonládába

Ezt is célszerű szeptember-október hónapban elvégezni. Ha ládába szeretnéd ültetni a tulipánhagymákat, fontos, hogy elég mély ládát válassz hozzá. A 8-10 cm-es ültetési mélység fontos, és az is, hogy a hagymák ne a láda legaljára kerüljenek.

Legyen kifolyója, hogy a fölösleges víz elfolyhasson. A láda aljára először egy réteg kavicsot, majd homokot tegyél. Jó minőségű, kertészetben vásárolt virágföldet halmozz fölé.

A tavaszi elvirágzás, leszáradás után szedd ki a hagymákat, és pihentesd őket az újabb, őszi elültetésig.

Tavaszi hajtatás cserépben

Ültesd a hagymát egy cserépbe, jó vízáteresztő földbe. Tedd hűvös helyre, és csak ritkán adj neki, kevés vizet. Ezzel imitálod a virág számára a telet.

Elvirágzás után

Vágd le az elnyílt tulipán-fejet, a virágszár csúcsát, hogy ne hozzon magokat. Az gyöngítené a virághagymát. Hagyd a növényt elszáradni a cserépben. A leveleket se vágd le! Az elszáradás folyamán az összes tápanyag, az élet-energia visszahúzódik a tulipán hagymába.

A kertbe ősszel elültetett és most tavasszal kibomló virágokat is hagyd majd a helyükön elszáradni. Utána szedd föl a hagymákat a földből, és tedd el pihenni. Osztályozd a hagymákat méret és szín szerint csoportosítva. Csomagold őket egyenként újságpapírba, és tedd száraz, hűvös helyre. Például egy nem vizes pincébe.

Másik módszer: Az elvirágzott növényi részeket csak május végén, júniusban vágd le. A hagymák akár 4-5 évig is a helyükön maradhatnak. Tavaszonként újra és újra virágoznak. Pár év után azért érdemes kiszedni a hagymákat, mert túl mélyen besüllyednek a földbe. Mások a 2-3 évenkénti hagymafelszedésben hisznek. Így a hagymák nem fognak nagyon besűrűsödni, és nem lesz túl sok apró, éretlen virágot hozó hagyma.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter - videó

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Romániának is drukkolnunk kell a magyar sikerért

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

5 szuper tipp, hogy fantasztikus legyen tavaszra a terasz

OTTHONKA

Így tervezd meg a konyhakerted, hogy biztosan elég legyen a termés

OTTHONKA

Elindult a hajrá: eddig lehet ingyenesen lakásbiztosítást cserélni

OTTHONKA

Ezért mosd le tavasszal a tujáidat a kertben! Gyönyörűek lesznek nyárra

OTTHONKA

Vesd be a fokhagymát, és gyönyörűek lesznek a növényeid

OTTHONKA

Erre figyelj, ha a mosott ruhát a szabadban teregeted ki

OTTHONKA

Kertészkedj száraz kenyérrel, mutatjuk, mire használhatod