YESSS

Kerted gyilkosa lehet ez a gyönyörű növény, jól gondold át, ültetsz-e ilyet

Narancssárga virágai mindenkit ámulatba ejtenek, gyorsan fut, strapabíró, és jól mutat a kertben. Ám a trombitafolyondár később teljesen leuralja a terepet, és olyan károkat okozhat, amikre álmodban se gondolnál.
  • Szerző:

A trombitafolyondár házfalakon, kerítéseken, lugasokon szinte az egész országban látható, és annyira mutatós a színes virágaival, burjánzó zöld leveleivel, hogy sokan komolyan gondolkodnak rajta, hogy telepítenek otthonra is. Ám a látszat csal: ez a növény csak messziről szép, ha úgy döntesz, hogy telepítesz a kertedbe, sokkal több bajod lesz vele, mint amennyi előnye van.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy idő után teljesen leuralja a kertet a trombitafolyondár. Fotó: Pixabay.com

A trombitafolyondár mutatós virágai júliusban, augusztusban nyílnak, a növény kimondottan szárazságtűrő, és szó szerint bármire felfuttatható. Ráadásul télálló, tehát következő évben is garantáltan takar ott, ahova telepítették. Leggyakrabban romos épületek takarására használják, de lehet vele árnyékolni is. Ezek alapján egy álomnövényről van szó; csakhogy a trombitafolyondár egy-két év elteltével bosszulja meg magát. Mivel nagyon gyorsan növekszik, folyamatos metszést igényel, de ez nem akadályozza abban, hogy brutálisan elszaporodjon: ugyanis föld alatti gyökérzetéről folyamatosan hozza a sarjakat. Emiatt a trombitafolyondár egy idő után inkább káros, mint hasznos dísze a kertnek, hiszen ahol megtelepül, ott más növénynek nem hagy életteret. Ezen kívül pedig az épületekben is komoly károkat tud okozni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@giasplants által megosztott bejegyzés

Ugyanis egy idő után könnyen a fejedre nőhet ez a mutatós növény: ha házra futtattad, képes megemelni a tetőt, befurakszik a házfalba, megemeli a terasz járólapjait. A dús növényzetnek a súlya is igen nagy, így ha kerítésre futtatod, könnyen lehet, hogy előbb-utóbb kidönti azt. Ha egyszer megvetette a lábát egy kertben, szinte kiirthatatlan. Bár eredetileg azért telepítik, mert szépek a virágai, sajnos erősen hajlamos a tetvesedésre is, és így már egyáltalán nem mondható dekoratívnak; ráadásul a levéltetvek a környezetében lévő növényeket is kicsinálják.

Ha mégis ragaszkodsz ehhez a virághoz, az egyetlen megoldás, hogy egy nagy cserépben tartod; így nem tud a gyökérzetéről szaporodni, és gond nélkül gyönyörködhetsz a virágaiban. A kerítések, pergolák díszítésére pedig inkább használj egynyári kúszónövényeket, mint például a kerti hajnalka vagy a sarkantyúkavirág.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?