OTTHONKA

Így vezess a nagy hidegben, hogy ne érjen baleset

Egyre hűvösebb a levegő, sok helyen havazásra is lehet számítani, így jobban oda kell figyelned, ha a volán mögé ülsz. Ugyanis nem csupán a hó miatt adja fel a leckét a téli időszak...
  • Szerző:

Sokkal korábban kell indulni, és lassabb a forgalom, mint máskor: hidegben vezetni nagyobb körültekintést igényel, ezért nem árt néhány dologra odafigyelni. Alap, hogy az autót fel kell készíteni a téli időjárásra, de ez érvényes a sofőrre is: hiszen sokkal korábban sötétedik, az év végi hajtásban mindenki kimerült, és ilyenkor könnyen megvan a baleset. Mutatjuk, mire kell odafigyelned, hogy baleset nélkül tudj hidegben vezetni.

Hidegben vezetni nem csak a hó miatt nehezebb, mint nyáron (Fotó: pixabay.com)

1. Alaposan készítsd fel az autód

Ilyenkor már alap, hogy fent vannak a téli gumik; de ha valamiért ez elmaradt, legkésőbb most cseréltesd le a garnitúrát. Fontos, hogy téli szélvédőmosó folyadék legyen a tartályban, és minden ablaktörlő kifogástalanul működjön. Ne feledkezz meg a jégkaparóról sem, hiszen, ha a szabadban parkolsz, reggelente vastag jégréteg lehet az ablakon. Mindig ellenőrizd, hogy a lámpák jól működnek-e, hiszen télen sokszor rosszak a látási viszonyok, és fontos, hogy ne csupán te láss, de téged is lásson a többi közlekedő.

2. Lassulj le

Hó, köd, eső, csúszós utak: ilyenkor rengeteg körülmény akadályoz a dinamikus, gyors közlekedésben, és ezt nem árt tudomásul venni. Sokszor abból van a baleset, hogy a rossz körülmények ellenére sietni akarnak a sofőrök. Télen érdemes korábban elindulni, mint nyáron szoktál, hiszen sokkal lassabb is lehet a forgalom.

Érdemes korábban elindulni (Fotó: pixabay.com)

3. Készülj fel a váratlan helyzetekre

Hosszabb út előtt mindig tankold tele az autót, és tegyél a csomagtartóba néhány dolgot, amikre akkor lehet szükséged, ha baleset vagy torlódás miatt hosszasan kell várakoznod. Néhány melegebb ruha, takarók életmentők lehetnek, ha órákra elakadsz a mínuszokban. Ha nagy havazást jósolnak, érdemes egy kisebb lapátot is bekészíteni a csomagtartóba, arra az esetre, ha elakadnál.

4. Óvatosan a fékkel, ha leesett a hó

A latyakos, csúszós úton az autó sokkal hevesebben reagál a megszokott mozdulatokra, így a fékezésre is; hiszen még a téli gumi is kevésbé tapad az aszfalton ilyenkor. Kerüld a hirtelen kormánymozdulatokat, az erős fékhasználatot; lehetőleg motorfékkel lassítsd az autót, és gyorsításkor finoman adagold a gázt. Tarts nagyobb követési távolságot, mint száraz időben.

Finoman kezeld az autót, ha csúszik az út (Fotó: pixabay.com)

5. Magadat is készítsd fel

Télen sokkal fáradtabbak vagyunk, ráadásul a korai sötétedés sem segít, így lehetőség szerint mindig kipihenten ülj a volán mögé. Ha hosszabb útra mész, legyen nálad rágcsálni- és innivaló, és ha úgy érzed, kezdesz nagyon elfáradni, pár percre állj ki a forgalomból, és mozgasd át magad a kocsi mellett.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?