ÉLETMÓDI

Mindent elárul a személyiségedről, ahogy vezeted az autódat

Mindegy, hogy halál nyugodt, netán ideges sofőr vagy: avatott szemek azonnal megmondják a stílusodból, hogy milyen a személyiséged. Döbbenetes dolgot állít a szakértő...
  • Szerző:

Vezetési stílus annyiféle van, ahány sofőr. Nem véletlen vannak a különbségek: hiszen az emberek személyisége és vérmérséklete sem egyforma. Aki egy kicsit is ért az emberekhez, az anyósülésről csaknem teljes pontossággal meg tudja mondani, milyen személyiséggel van dolga. Vagyis akár akarod, akár nem, könnyen lehet, hogy az utasod egy rövid út alatt többet megtud rólad, mint a közvetlen kollégáid. Egy orvosi online magazin, a 2 Know Myself szakértője részletesen le is írta, hogy az öt leggyakoribb vezetési stílus mögött milyen személyiség bújik meg.

Fotó: Pexels.com

1. Agresszor

Biztosan találkoztál már a típussal, akinek vezetés közben minden helyzetre van egy megjegyzése. De nem ám a bajusza alatt: hanem az ablakon kihajolva, kiabálva oktatja a többi sofőrt. Farouk Radwan pszichológus professzor szerint a nyílt agresszióra vetemedő sofőrök jó eséllyel makacs, uralkodó típusok, akik sem a magánéletükben, sem a munkahelyükön nem tűrnek ellentmondást.

2. Idegbeteg

Jócskán akadnak, akik akármilyen lassan is mennek, egyből idegbajt kapnak, ha egy másik autós megelőzi őket. Szélsőséges esetben akadályozzák is a manővert, gyorsítanak, versenyeznek, mert gyűlölik, ha valaki lehagyja őket. Ezek a sofőrök jó eséllyel enyhén beképzeltek, vagyis túlságosan sokat képzelnek magukról, és személyes sértésnek veszik, ha bárki mögött másodiknak kell lenniük.

3. Bizonyítási kényszeres

Ha valaki középszerűnek és sikertelennek érzi magát az életében, gyakran előfordul, hogy vezetés közben akarja megmutatni, hogy ér valamit: veszélyes előzésekkel, versenyzéssel, gyorshajtással. Példaként említi a professzor azt a vezetőt, akinek csak öreg, olcsó autóra futotta, és mindig kényszert érez, hogy a drágább autókban ülő sofőrökkel versenyre keljen.

4. Megalomániás

Teljesen elfogadott dolog, hogy ha gyarapszik a család, akkor nagyobb kocsi kell, másoknak a munkájukhoz például hatalmas terepjáróra van szükségük; de ha semmi praktikus ok nincs a háttérben, mégis valami bitang nagy kocsit választ valaki, könnyen lehet, hogy agresszív típus. A nagy és erős autókkal ugyanis meg tud félemlíteni másokat az úton, és élvezi, hogy félelmetesnek találja a többi sofőr, amikor felbukkan.

5. Szabálykövető jófiú

Ha valaki minden egyes indulásnál becsatolja a biztonsági övet, és gondot fordít arra, hogy vezetés közben soha ne lépje át a megengedett sebességet, ne hágjon át közlekedési szabályokat, akkor valószínűleg a magánéletében is kínosan ügyel arra, hogy soha ne bántson meg másokat, döntéseit pedig mindig megfontoltan hozza.

6. Ügyeskedő

A másik véglet a megrögzött lázadó, aki ott szegi meg a szabályokat, ahol csak lehet – nos, valószínűleg ez a típus kimondottan szeret kockázatot vállalni, kiskapukat keres a munkahelyén, és az élet minden területén ügyeskedik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?