OTTHONKA

Itt az ősz, így kell felkészítened az autódat a hideg napokra

A legtöbben a téli fagyok előtt nézik át alaposabban a kocsit; pedig az ősz beköszöntével sem árt egy gyors ellenőrzés és karbantartás. Mutatjuk, mire kell figyelned!
  • Szerző:

Az autó felkészítése az őszre ugyanolyan fontos, mint a fagyok előtti karbantartás. Mégis kevesen gondolnak rá, hogy átnézzék, és szükség szerint szervizbe vigyék a kocsit, amikor a nyár után eljönnek az első hűvös napok. Egyre korábban sötétedik, több eső várható, így a biztonság miatt is fontos az autó felkészítése az őszre. Ráadásul ha nem hagyod ki ezt a fontos lépést, sokkal könnyebb lesz a téli teendők elvégzése. Mutatjuk, mit érdemes átnézni a kocsidon most!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az autó felkészítése az őszre éppen olyan fontos, mint a tél előtti szerviz. Fotó: Pixabay.com

Mivel egyre korábban sötétedik, és ősszel igen gyakran van köd, fontos, hogy átnézd a világítást, lámpákat. Végezz teljes körű ellenőrzést, nézz meg minden egyes lámpát, és ha valamelyik rossz, cseréltesd ki minél előbb. Ha szükséges, cserélj izzót, és arra is figyelj, hogy a lámpák burája tiszta legyen. Ősszel sokkal többször kell ellenőrizni a gumiabroncsot, mint nyáron; nézd át őket, nem kopottak-e, hiszen a nedves úton fontos a megfelelő tapadás. Gyakran ellenőrizd a nyomást a kerekekben, és készülj fel rá, hogy pár hét múlva már szükség lehet a téli gumikra.

Ősszel többször kell átnézni a gumiabroncsokat, mint a nyári hónapokban. Fotó: Pixabay.com

Az akkumulátort is érdemes megnézetni, hiszen a hűvös időben változó, mennyi energiára van szüksége az autó beindításához. Ha már nyáron is nehezen indult a kocsi, könnyen lehet, hogy lejárt az aksi ideje; érdemes szerelőnél ellenőriztetni, és ha szükséges, kicseréltetni. Nézesd át a fékeket a hideg idő beköszönte előtt; ha magad nem tudod megnézni, mennyire kopottak a fékbetétek, vidd szerelőhöz a kocsit. Ezt akkor is tedd meg, ha furcsát érzel fékezéskor. Fékcsere után vezess óvatosabban, mint máskor, hogy az új alkatrészek összekopjanak; a túl erős fékezés károsíthatja a vadonatúj alkatrészeket.

Ha szükséges, még a hűvösebb napok előtt cseréld le az ablaktörlő lapátokat. Fotó: Pixabay.com

Nézz be a motortérbe is, és vizsgáld meg, elegendő-e a fagyálló és az ablakmosó folyadék. Nézd meg, hogy jól működnek-e az ablaktörlő lapátok, hiszen esős időben nagyon bosszantó, ha csíkozza a szélvédőt, ráadásul rontja a látási viszonyokat is. Ha már elöregedett, cseréld ki őket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?