OTTHONKA

Gyökeres fát vettél karácsonyra? Így gondozd az ünnepek után

Idén nem szeretnéd kidobni a karácsonyfát? Jó ötlet a gyökeres fenyőfa, de ahhoz, hogy szép is maradjon, gondoskodnod kell róla. Íme néhány jó tanács, amit ha megfogadsz, akár még a kertedet is díszíteni fogja.

Közeledik a karácsony: te is inkább gyökeres fát választasz? Jó ötlet, de ne felejtsd el, hogy gondoskodnod kell róla, ha nem csak azt szeretnéd, hogy túlélje az ünnepeket.  Ha követed a tanácsokat, akár hosszú éveken keresztül élvezheted majd a társaságát.

1. Már a vásárlásnál figyelj oda!

Érdemes megvenni a fát már az ünnepek előtt legalább 1 héttel. Figyelj oda, hogy a földlabda elég nagy legyen, a fád stabilan álljon az edényben.

2. Tartsd hűvös helyen!

A gyökeres fát mindenképpen a szabadban, erkélyen, teraszon, vagy fűtetlen helyiségben (garázsban) tartsd addig, amíg el nem jön a díszítés ideje. Figyelj arra, hogy 10 napnál többet ne töltsön a fa szobahőmérsékleten.

3.  Óvatosan díszítsd fel és helyezd el a fát!

Feldíszítéskor lehetőleg nagy teret biztosíts a fenyőfának, mindentől távol. A hő kifejezetten rossz hatással van a növényre. Vigyázz az apró hajtásokra, rügyekre. Legjobb, ha a tetejére csúcsdísz helyett ráköthető díszt helyezel. Helyezz alá alátétet, vigyázz a padlóra, ne hagyjon rajta nyomot. A gyökeres fa kevésbé hullik, mint a kivágott társa. Az ünnepek végeztével ismét helyezd a teraszra, vagy hűvös helyre.

4. Rendszeresen öntözd meg!

Nagyjából kétnaponta öntözd meg, arra figyelj, hogy a talaja mindig enyhén nedves legyen, de ne legyen alatta tócsa! Nem jó, ha túlöntözöd. Érdemes a leveleit permetezni is.

5. Ültesd ki!

Március elején, amikor már napközben nem fagy, ültesd ki a kertbe. Áss kétszer akkora gödröt, mint a korábbi cserép, és ültesd bele a fenyőt. Humusszal, trágyával dúsított homokkal lazított kerti földdel töltsd fel.

Ne ijedj meg, ha a tél folyamán a fád egyszerűen ledobja tűleveleit, hiszen a levelek cserérődése természetes folyamat. A helyükre újakat növeszt! Átmenetileg nem lesz éppen a legszebb, de hamarosan újra a megszokott külsővel pompázik majd!