Létrehozva: 2021.05.10.

Jó, ha tudod, így kell tökéletes tüzet rakni a grillezéshez

Ezekkel a fortélyokkal könnyebben megy majd a begyújtás.

A jó idő és a nyár közeledtével végre elindul a grillezés, hiszen nincs is jobb annál, mint kint lenni a szabad levegőn és finomakat enni. A sütögetős kerti parti általában az egyik legkedveltebb társasági esemény, mert kötetlen hangulatban lehet beszélgetni, szórakozni és finom ételeket és italokat fogyasztani a közeli barátokkal, családtagokkal. A pácolt és grillezett húsok nagyon közkedveltek, ám az elkészítésük nem olyan egyszerű. Sok buktatója lehet a dolognak, most a legfontosabbhoz: a tűzgyújtáshoz adunk tanácsokat, mert a rossz minőségű faszén könnyen elronthatja az ételek ízét, az egyenetlenül felhalmozott parázs pedig megégetheti a grillhúsokat, zöldségeket.

Fotó: Shutterstock

A tökéletes grilltűz legfontosabb elemei:

  • A faszén minősége

    Talán nem is gondoljuk, de a jól megválasztott brikett vagy faszén legalább olyan fontos, mint az, hogy milyen főzőtudománnyal rendelkezünk. Lehetőleg jó minőségű terméket szerezzünk be, mert az olcsóbb, kétes eredetű csomagolások akár vegyszerrel kezelt hulladékfát is rejthetnek. Ráadásul a nem jó minőségű faszén kellemetlen mellékízt ad a grillezett ételeknek.

  • A begyújtás

    A begyújtás sokak számára jelent nehézséget, de viszonylag hamar bele lehet jönni. Ha egy mód van rá szerezzünk be egy izzítócsövet vagy másnéven grillkéményt, mert ezzel jóval egyszerűbb dolgunk lesz, ráadásul elkerülhetjük a különböző vegyszerekkel teletöltött gyújtófolyadékok használatát. Ez ugyanis kényes termék, mert ha nem színtelen, szagtalan grillgyújtó folyadékot vásárolunk, akkor a szaga sajnos az ételek ízén is érződni fog.

    Az izzítócső használata egyszerű és a segítségével folyamatosan gondoskodni lehet a tökéletesre hevített faszénről. Ez egy lyukacsos vízforraló külsejű eszköz, amelybe csak bele kell helyezni a faszenet, a szerkezet alján elhelyezett rács alatt meggyújtani a gyújtóst, majd a grillbe önteni a tökéletesen izzó fát.

  • Az izzó faszén elrendezése

    Ügyeljünk arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre.

    Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a faszén elegyengetését, hogy a húsok egyenletesen süljenek. Ha nagyobb grillező felületünk van, akkor itt egy tuti tipp egyenesen a profiktól: alakítsunk három sávot az izzó faszénnel. Az elsőben sűrűbben és magasabban terítsük a parazsat, hogy ebben a sávban erősebben tudjon sülni az ételünk. A másodikban már legyen alacsonyabban a parázs, így sütési fokozat is enyhébb lesz. A harmadikba pedig egyáltalán ne tegyünk faszenet, ide tudjuk majd félrehúzni a kész sülteket, a hő pedig szépen melegen tartja a fogyasztásig.

  • A biztonság

    Sose hagyjuk őrizetlenül a parázs felett sercegő húsokat, zöldségeket, hiszen mégis csak tűzzel dolgozunk. Oda kell figyelni a biztonságra, ezért mindig legyen a grill mellé egy vödör víz bekészítve. Ahogy a mondás is tartja: jobb félni, mint megijedni.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Migrén miatt fordult orvoshoz egy férfi, vérfagyasztó dolgot találtak a fejében

    origo.hu

    Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

    mindmegette.hu

    Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

    hirtv.hu

    Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

    ripost.hu

    Szívbemarkoló, ezt ígérte a rákbeteg Katalinnak Vilmos herceg

    vg.hu

    Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

    origo.hu

    Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

    mindmegette.hu

    Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    origo.hu

    A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    OTTHONKA

    Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

    OTTHONKA

    Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

    OTTHONKA

    Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

    OTTHONKA

    Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

    OTTHONKA

    Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

    OTTHONKA

    Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

    OTTHONKA

    Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

    OTTHONKA

    Így választhatsz jó zöldségpalántákat