OTTHONKA

Ezek a legfontosabb teendők októberben a kertben

Mindannyian megérezhettük a napokban a bőrünkön a csípős, őszi időt, így aztán itt az idő, hogy felkészítsük a kertünket a télre. Mutatjuk, mit kell feltétlenül megcsinálnunk még a mínuszok beállta előtt!
címkék:
  • Szerző:

Sokan úgy gondolják, az ősz az elmúlásról szól. A kertészek, a növények kedvelői azonban szívesebben nevezik ezt az időszakot a tavasz előjátékának, szerintük ugyanis nem a búcsú, hanem az újrakezdés időszaka ez. Pontosan ezért érdemes nekifogni a következő dolgoknak, ha szeretnénk, hogy a tavasz beköszöntével meseszép és élettel teli legyen a kertünk.

Fotó: 123rf

Mit kell tenni pontosan?

  1. Termények betakarítása, tárolása

Eljött az ideje, hogy leszedjük a körtét, a birsalmát, a szőlőt, a szilvát, a diót, és betakarítsuk a répát, fehérrépát és a vöröshagymát. Mindezek téli tárolását fagymentes, jól szellőztethető helyiségben kell megoldani. Amíg az idő nem fordul hidegebbre, addig a gyümölcsöt legalább kéthetenként át kell válogatni, mert a penészes, rothadásnak indult gyümölcs megfertőzheti a többit. A diót és a hagymát, ha van rá lehetőségünk, érdemes a padláson, vékonyan kiterítve tárolni.

Vidéken és manapság már a városokban nagy hagyománya van a gyümölcsök befőzésének. Igazai ceremónia ilyenkor ősszel a káposzta savanyítása, a lecsó és a zakuszka befőzése. A fáradságos munka gyümölcse télen igazi kincs lesz.

Hungarian Lecho

  1. Tavaszi gyeptelepítés előkészítése

Ha tavasszal szeretnénk szép gyepet telepíteni, akkor most egyengessük el a talajt, trágyázzunk és a gyomos területeken pedig végezzünk vegyszeres gyomirtást. A magok elvetését hagyjuk márciusra, a most elszórt fű már nem tudna annyira megerősödni, hogy elviselje a fagyokat.

  1. Hagymák ültetése

Ahhoz, hogy kora tavasszal már gyönyörködhessünk a meseszép virágokban, a hagymás növényeket el kell ültetnünk. Keressünk nekik ideális helyet és magasságuk két-háromszorosának megfelelő mélységbe helyezzük őket, csúccsal felfelé, majd takarjuk be őket földdel.

  1. Évelők, bokrok, sövény visszavágása

A cserjék sárgulni kezdenek, és ha nem vágjuk vissza őket, elhalhatnak, mert a nedvességet visszaszívják a gyökereikbe. Fajtától függ, de általában a méretük negyedére kell őket visszavágni. A lombos sövényeket csak annyira vágjuk vissza, hogy ne keletkezzenek lyukak, mivel ezek a tél során nem nőnek be, és a sövény csupasznak tűnik majd.

  1. Apróbb ház körüli munkák

A nyári hagymákat ássuk ki és tároljuk szakszerűen. A cserepes növényeket pedig telepítsük át téli, védett helyükre. Az ágyasokat és a fagyérzékeny növényeket októberben takarjuk be rőzsével vagy levelekkel.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?