OTTHONKA

Csigák a kertben? Ettől tuti menekülni kezdenek

Végre felmelegedett az idő, növekedésnek indulnak a zöldségek és a virágok. Ám a jó idő egyúttal azt is jelenti, hogy felbukkannak a csigák a kertben; és ha nem védekezel ellenük, eszméletlen pusztítást tudnak végezni...
címkék:
  • Szerző:

A csigák a kertben akár egy hét alatt is le tudják rágni a zsenge, fiatal zöldségeidet, ha nem vagy résen; ha egyet meglátsz, hamarosan több is megjelenik, és kárba vész a rengeteg munkád. A legnagyobb fenyegetést a meztelencsigák jelentik, akik nem válogatnak, megrágják a zellert, salátát, a frissen kelt répát. Sokan úgy hiszik, a házas csiga is veszélyt jelent; bár azok is rágnak, messze nem annyit, mint a meztelen társaik. Utóbbi ugyanis hatalmas pusztítást végez, sokszor a kertész onnan tudja, hogy megjelentek ezek a kártevők, hogy reggelre rengeteg megrágott növény van a kertben. Szerencsére lehet ellenük védekezni; mutatunk néhány hatásos, vegyszermentes trükköt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

Ha megjelentek a csigák a kertben, sokan a hagyományos módszereket akarják bevetni, például a sót, az ecetet, a meszet, vagy a hamut. Ám ezek igencsak kegyetlenek, ráadásul a só és az ecet a növényeidnek se tesz jót. A legtutibb az, ha csapdába csalod őket. Ehhez vásárolhatsz olyan csigacsapdát, ami vonzó illattal egy vízzel teli edénybe csalja őket; de készíthetsz is saját kezűleg. A csigák nem tudnak ellenállni a sör illatának: töltsd félig tele az edényt az itallal, ásd a földbe annyira, hogy könnyen át tudjanak mászni a peremen. Reggelre tele lesz a csapda, hiszen a csigák olyannyira szeretik az illatát, hogy akár 150 méterről is megérzik. Ezután már csak meg kell szabadulnod tőlük.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Wez Ley (@wesleydawson) által megosztott bejegyzés

Ha nem szeretnél a csigák tetemeivel bajlódni, mechanikai úton is távol tudod tartani őket az ágyásaidtól, vagyis valami olyasmivel vedd körbe a szeretett növényeidet, amin nem szívesen megy át a csiga. Ez lehet egy vékony drót, amit a ágyás köré feszítesz, vagy készíts olyan, 10-15 centi magas ágyásszegélyt, aminek a teteje 90-45 fokban visszahajlik; ezen nem tudnak bemászni. Hatékonyan védi az ágyásokat az apróra tört tojáshéj is; érdemes gyűjteni, és kiszórni a növények köré. A csigák nem mennek rá, mert szúrja a hasukat; ráadásul a tojáshéj a növények számára táplálékot ad.

Fotó: Pixabay.com

Vannak olyan harcedzett kertészek, akik puszta kézzel indulnak a csatába a csigák ellen, vagyis sötétedés után körbejárják egy elemlámpával a kertet, és vödörbe gyűjtik a kártevőket. Van, aki éjszakára kitesz néhány deszkadarabot, alájuk csaliként nyers krumplihéjat; reggelre tele van a terület csigákkal. Ám ezekhez a módszerekhez gyomor kell, hiszen a meztelencsigákat még kesztyűben se kellemes megfogni. Ha végképp nem akarsz bajlódni velük, a legegyszerűbb, ha segítségül hívod a csigák természetes ellenségét: szerezz be egy pár indiai futókacsát, akik nem csupán jópofák, de képtelenek ellenállni a csigáknak, és rövid időn belül felfalják az összeset.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?