OTTHONKA

Cserepes hortenziát kaptál? Mutatjuk, mit kell vele tenni!

Nem csak a szerencsés kerttulajdonosok tarthatnak hortenziát. Ha gondosan választod ki a helyét, rendszeresen öntözöd, párásítod, a lakásodban is örülhetsz neki. Kicsit hisztis, ha arról kérdezed, mennyire szereti a vizet, de azért kis odafigyeléssel megnyerheted magadnak.

 

A hortenzia főleg kint, a szellős kertben érzi jól magát. De hogy gondozzuk, ha nincs kert, és egy pőre cserépben kell boldogulnia? Ott is tarthatod, csak el kell találni a számára legkedvezőbb feltételeket.

Mit szeret a hortenzia?

Cserép: Dús gyökeret ereszt, ezért érdemes egy kényelmes, nagyobb méretű agyagcserépbe átültetni. A cserép alján nagy vízkivezető nyílás legyen, hogy a kifolyó víz szabad utat kapjon.

Fényviszonyok: Szereti a világos, de nem napfényes helyet. Inkább legyen árnyékos, bár nem sötét a környezete. Keleti vagy nyugati ablak közelébe helyezd.

Levegő páratartalma: Már nincs erős fűtés, egyszerűbb biztosítani, hogy ne legyen száraz a levegő. Õ ugyanis inkább a párás klímát kedveli. Eredeti élőhelye Japánban és Kínában a folyók partján található.

Öntözés: A latin neve, a Hydrangea „sok víz”-et jelent, és nem véletlenül kapta. Bőséges öntözést kíván, hisz rengeteget párologtat a szirmokon, leveleken keresztül. Ezt mind pótolni kell. Ha véletlenül elmaradt az öntözés, és a növényt összeesve, leveleit lekonyulva találod, azonnal állítsd cserepestől egy nagy tál vízbe. Megszívja magát az éltető elemmel. A pangó víztől ellenben a levele elrohad, ezért azt később öntsd ki alóla.

Víz hőmérséklete: Öntözővíznek csak állott, langyos vizet használj. A hideg víz sokkot okoz neki, melynek levélsárgulás lehet a következménye.

Hőigénye: A hűvösebb, 15-20 fokos levegő jobbat tesz neki. Szereti a jól szellőző helyet. Tedd olyan ablak közelébe, mely gyakran van nyitva.

Ápolás: Az elnyílt virágok nem csak csúfítják a látványt, de megfosztják az életerejétől is. Vágd le őket. Ezzel lehetőséget adsz a virágnak, hogy minden erejét a bimbók fejlesztésére koncentrálja.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?