MEDICINA

Tudod, mit kell tenni, ha mellékhatást okoz egy gyógyszer? Mutatjuk!

Mind a receptköteles, mind pedig a vény nélküli gyógyszerek alkalmazásakor felléphetnek mellékhatások. Azt azonban kevesen tudják, hogy erről nem csak az orvosnak érdemes beszámolni. A mellékhatások bejelentése ugyanis a többi beteg javát szolgálja.
  • Szerző: Ripost

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet már tavaly novemberben is igyekezett felhívni a betegek figyelmét arra, hogy ha egy gyógyszer alkalmazása során valamilyen mellékhatást tapasztalnak, érdemes arról jelentést tenniük, mint ahogyan azt is jó, ha jelentik, ha a gyógyszer nem hozta el a kívánt javulást. A lehetséges mellékhatások ugyanis szerepelnek a gyógyszer betegtájékoztatójában, ám könnyen lehet, hogy ez a tájékoztató nem fedi le a mellékhatások teljes spektrumát. Ha új mellékhatásról teszel jelentést, azt a gyógyszerengedélyezési hatóságok, köztük az OGYÉI kivizsgálják, nyomon követik, és fontos következtetéseket tudnak levonni belőlük arról, vajon biztonságos-e az adott gyógyszer. Ezekkel az információkkal a többi beteget segítheted: az orvosoknak fontos támpontot ad a gyógyszerfelíráshoz, más betegeknek pedig abban segít, hogy ne kelljen a mellékhatások miatt megküzdeniük az esetleges kellemetlenségekkel.

A mellékhatások jelentése nem nehéz feladat, az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján akár online is megteheted . Az sem baj, ha a tapasztalt mellékhatás már szerepel a betegtájékoztatóban. A jelentés ilyenkor sem haszontalan, hiszen a mellékhatás előfordulásának gyakoriságáról ad fontos információt. Az is nagyon hasznos, ha a különféle gyógyszerek együttes alkalmazásakor, vagy a gyógyszerrel együtt fogyasztott étel, ital, illetve a hosszan tartó kezelés hatására kialakult mellékhatásokról is jelentést teszel. Az ilyen információk összegyűjtését szolgáló nemzeti mellékhatás-bejelentő rendszerek nagyon fontos szerepet játszanak a gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos információk pontosításában. A mellékhatások egy jó részéről ugyanis csak az adatbázisban való rögzítés során derül ki, hogy valóban kapcsolatban van egy-egy adott orvossággal, és kik azok a csoportok, akik a mellékhatás megjelenésére a leggyakrabban számíthatnak.

Az OGYÉI tapasztalati szerint minden mellékhatás-bejelentő rendszerbe kevesebb információ érkezik a kelleténél. Ezért is tartják az európai gyógyszerhatóságok kiemelten fontosnak, hogy mindenki figyelmét felhívják erre a lehetőségre. Jó tudni, hogy minden egyes bejelentés számít, és mindannyian segíthetünk, hogy a modern gyógyszerek alkalmazása egyre biztonságosabbá váljon.

És ezeket olvastad már?