MEDICINA

Terjesztheti a Covidot, aki megkapta a védőoltást?

A védőoltástól azt várjuk, hogy belátható időn belül felszámolja a koronavírus-járványt. Erre megvan a reális esély, de vajon ezt azt jelenti, hogy azonnal elfeledkezhetünk a maszkviselésről és a távolságtartásról?
címkék:

Az már kiderült a tesztekből, hogy az eddig engedélyezett vakcinák viszonylag nagy biztonsággal megelőzik a Covid-betegség kialakulását. Azt viszont nem tudjuk, hogy azt is megelőzik-e, hogy a beoltottak megfertőződjenek, és tünetmentesen esetleg továbbadják a fertőzést. A virológusok többsége úgy véli, hogy ennek kiderítéséhez további vizsgálatokra van szükség.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Oltás 01

Fotó: Pixabay.com

Az oxfordi vakcina gyártója, az AstraZeneca nemrég kiadott egy sajtóközleményt, amely szerint a vakcina lassíthatja a vírus terjedését. A bizonyíték erre az, hogy a beoltottak esetében tünetmentes megfertőződés is ritkábban fordult elő. Az pedig már korábban kiderült, hogy a tünetmentes fertőzöttek kisebb eséllyel adják tovább a vírust, mint a tünetektől szenvedők, vagyis ha egyes emberek meg is fertőződnek, kisebb az esély a fertőzés továbbadására.

Mivel azonban erről egyelőre nincsenek biztos adatok, valószínű, hogy a maszkviselést, a kézmosást és a távolságtartást egy ideig a tömeges oltások után sem hagyhatjuk el. Ahhoz is további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, mennyi ideig képesek védeni a vakcinák, és milyen időközönként lesz szükség újabb oltásra.

oltás 02

Fotó: Pixabay.com

Az ugyanakkor nem kérdés, hogy a beoltottak immunrendszere hatékonyabban védekezik a vírus ellen, hiszen az oltás révén már „kiismerte” azt. Ennek köszönhető az is, hogy aki mégis megfertőződik a vírussal, annál nem alakulnak ki súlyosabb tünetek, illetve, hogy teljesen tünetmentes marad. Más vakcinák, például az influenza elleni oltás esetében is igaz az, hogy a megfertőződést nem minden esetben képes kivédeni a vakcina, a beoltottak tünetei azonban mindenképp enyhébbek lesznek. A veszélyeztetett csoportokban pedig az, hogy valakinél nem alakul ki a súlyos tünetekkel járó betegség, akár szó szerint élet és halál választóvonala is lehet, épp ezért nem érdemes az oltást visszautasítani. Azt azonban nem tudjuk, hogy aki mégis megfertőződik, az a koronavírus esetében mennyire lesz fertőző tünetmentesen. Épp ezért érdemes rá számítani, hogy a maszk és a távolságtartás egyelőre még egy ideig velünk marad.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?