Létrehozva: 2021.01.06.

Itt a bejelentés, amire sokan vártak: ez a vakcina is engedélyt kapott

A Pfizer-BionTech vakcinája után megkapta az engedélyt Európában a Moderna vakcinája is, ami szintén az új technológiával készült, mRNS alapú.

Ahogyan azt a Ripost elsőként megírta: megtörtént az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyeztetése, azaz forgalomra ajánlották szerdán az Európai Unióban az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat új típusú koronavírus elleni oltóanyagát.

Photo by JOEL SAGET / AFP)

Ez egyébként a második vakcina, ami engedélyt kapott az Európai Unióban, az első a Pfizer- BionTech vakcinája volt.

Mindkettő az új típusú, mRNS technológiával készült, amelynek a lényege, hogy csupán a vírus RNS-ét, azaz örökítőanyagát juttatják be a szervezetbe, amit egyébként nano-zsírcseppekbe csomagolnak.

Az új típusú koronavírus 2020 januári megjelenésével szinte egy időben minden nagyobb gyógyszergyártó vállalat belekezdett a fertőzés elleni vakcina kifejlesztésébe. A soha korábban nem látott politikai és pénzügyi támogatásnak köszönhetően a tudósoknak kevesebb, mint 1 év alatt sikerült is eredményt felmutatniuk, holott egy ilyen oltás nem ritkán 10 évig tartó kutatás-fejlesztés után jut csak el az emberekhez.

Jelenleg körülbelül 100 különböző koronavírus elleni oltást fejlesztenek a világban, melyek közül 51 jutott el eddig a klinikai tesztelés fázisába az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Ezek többségével persze egyáltalán nem foglalkozik a főáramú média, mivel még nem jutottak el a tesztelés utolsó szakaszába, mely során több 10 ezer embert oltanak be velük a hatóanyag vizsgálatának céljából. Majdnem egy tucat vakcina azonban már eljutott idáig, sőt, van amelyiket engedélyezték is egyes országokban és megkezdődhettek velük a tömeges oltások:

  • Pfizer-BioNTech: az amerikai-német fejlesztésű vakcina tart a legelőrébb, ez az a oltóanyag amivel máris megkezdődhettek az oltások
  • AstraZeneca-Oxford University: már átesett a 30 ezer fős klinikai teszten, engedélyt egyelőre sehol sem kapott.
  • Moderna: az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban zajlik az engedélyeztetés. Az USA már 100 milliót rendelt belőle.
  • Johnson & Johnson: a legnagyobb, 60 ezres mintán tesztelt hatóanyag, mely legkorábban januárban kaphat zöld lámpát Európában.
  • Szputnyik V: az orosz Gamaleja Intézet vakcinája. Számos harmadik világbeli ország érdeklődik iránta, Oroszországban pedig már oltanak vele.
  • Novavax: az amerikai vakcinával 15 ezer embert teszteltek az Egyesült Királyságban, az engedélyezésre szintén várni kell még.
  • Sinopharm: szintén kínai fejlesztés 48 ezer klinikai teszttel a háta mögött. Kínában és néhány ázsiai országban már engedélyt kapott.
  • CoronaVac: a másik kínai fejlesztésű oltóanyag, egyelőre csak Kínában engedélyezték.
  • Milyen típusú vakcinák léteznek?

    A vakcinák 3 fontos csoportba sorolhatók: fehérje, vagy alegységvakcina, vírusvektor vakcina és RNS-vakcina.

    A fehérje- vagy alegységvakcinában csak egy pici fehérjedarab van, ami képes stimulálni az immunrendszert, majd antitest választ elindítva immunitáshoz vezet. Ezeket a fehérjéket laboratóriumi körülmények között, molekuláris biológiai technikákkal, mesterségesen állítják elő. A vakcina hátránya, hogy kicsit drágább a többi változatnál, ha nagy tételben kell előállítani. Többek között ilyen az amerikai Novavax vakcina.

     

    A vírusvektor-vakcinánál egy vírus – ami nem feltétlenül emberi vírus – genetikai állományába beépítik koronavírus burkán található fehérje génállományát, ami utána az idegen vírus felszínén megjelenik, és immunválaszt vált ki, amikor beadják az embereknek és elindítja az antitestek előállítását. Ezek a vírusvektor-vakcinák nagyon jó hatásfokkal működnek és nagyon jól alkalmazhatók. Ilyen például az orosz Szputnyik V, illetve az AstraZeneca-Oxford University által kifejlesztett vakcina. Előnyük, hogy a tárolásukhoz, nem kell extrém alacsony hőmérséklet, így a világ kevésbe fejlett vidékeire is eljuthatnak.

     

    A harmadik típus, a genetikai, vagy nukleinsav alapú, RNS-vakcinák. Ezek számítanak a legnagyobb tudományos újításnak, ugyanis soha korábban nem került még forgalomba ilyen. Megjelenésük orvostörténelmi szempontból is jelentős. A működésük jóval bonyolultabb a többinél. Ebben az esetben nem konkrétan a koronavírus egy darabja kerül a szervezetbe, hanem csak a koronavírus fehérje gyártáshoz szükséges kód. Úgy kell az egészet elképzelni, mint egy riasztórendszert, ami egy olyan üzenetet küld az emberi sejtbe, melynek hatására az a koronavírus elleni protein gyártásába kezd. Ezt a típust csak és kizárólag az amerikai Moderna és a Pfizer/BioNTech vakcina képviseli. A hatékonyságuk mind közül a legmagasabb, 94-95 százalék körüli. Nagy hátrányuk viszont, hogy -70 Celsius fokon kell tárolni őket, mivel a bennük található RNS könnyen szétesik, tehát komoly infrastruktúra kell ahhoz, hogy a gyártótól eljusson az emberekig.

    A Föld lakosságának számánál (7,5 milliárd) azért rendeltek jóval több oltóanyagot az országok, mert a vakcinák többségét kétszer kell beadni, hogy immunitás alakuljon ki. (Forrás: Nature Magazine)

    Melyik vakcina juthat el Magyarországra?

    Az már biztosan látszik, hogy a nyugati országok fognak először hozzájutni valamilyen koronavírus elleni vakcinához, mivel ezek az államok már számtalan szerződést kötöttek a nagy gyógyszergyártókkal. Egyes szakértők szerint utoljára a szegényebb afrikai és ázsiai országokba juthat majd el az oltóanya, valamikor 2022 közepén.

    Az Európai Bizottság körülbelül 600 millió adag vakcinát rendelt ezektől a gyógyszeripari óriásoktól. Ekkora mennyiség legyártása azonban egy évbe is beletelhet.

    A magyar kormány számol a kínai, az izraeli és az orosz vakcinával is. Az utóbbiból már érkezett minta hazánkba, tehát elviekben megkezdődhetett a tesztelés/engedélyeztetés folyamata.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Haalandot keresik, Ancelotti szemöldöke legyőzte Guardiolát - mutatjuk a legjobb BL-negyeddöntős mémeket

    origo.hu

    Borzasztó felfedezés: megtalálták az első vámpírbaktériumokat, embervért esznek

    hirtv.hu

    Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

    mindmegette.hu

    Ha ilyen gyógyszert vettél, nehogy beszedd, azonnal vidd vissza!

    magyarnemzet.hu

    Klopp már nem hisz két játékosában, az egyik Szoboszlai – így látják Liverpoolban

    origo.hu

    Brutálisan összeverték az utcán a TV2 sztárját

    mindmegette.hu

    9 házi lagzis sütemény, amivel rengeteget spórolhatsz a frigy költségein

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

    ripost.hu

    Édes családi fotón Puskás-Dallos Bogiék, ilyen nagyot nőt Ábel

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    KÜLFÖLD

    Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

    KÜLFÖLD

    Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

    KÜLFÖLD

    A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

    KÜLFÖLD

    Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

    KÜLFÖLD

    Oroszországban élhet az OBI tulajdonosa, aki 6 éve tűnt el rejtélyes körülmények között

    KÜLFÖLD

    Joe Biden arra célozgatott, hogy kannibálok ették meg a nagybátyját

    KÜLFÖLD

    A háború Csehország egyik leggazdagabb emberévé tette a "fegyveripar urát"

    KÜLFÖLD

    "Jobb lesz nektek nélkülem!" – Szívszorító üzenetet hagyott hátra a csodálatos édesapa