MEDICINA

Naponta zuhanyzol? Nagy hiba! Szokj le róla!

Igen, bármilyen furcsán is hangzik, a szakértők szerint tévedésben élünk.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A szakértők szerint egy csomó hibát elkövetünk a zuhanyzás során. Kezdve azzal, hogy mindennap zuhanyzunk. És mi senkit nem szeretnénk lebeszélni arról, hogy a tus alá álljon naponta, de azért érdemes elgondolkozni az alábbi ellenérveken...

1. Ritkábban, de legalábbis kemikáliák nélkül

Legtöbben naponta, vagy akár naponta kétszer állunk a tus alá. Ez pedig azért gond, mert a tusfürdők és a szappan megszabadítják a bőrt a természetes olajoktól, ráadásul tisztaság szempontjából is szükségtelen ennyit nyaggatni a bőrünket. Az ideális megoldás az, ha a szennyeződésnek kitett részekre (kéz, lábfej), illetve a hónaljra és az intim területekre használunk kemikáliát. A többi területen pedig egyszerűen a meleg vízre hagyatkozunk, és csak hetente 2-3 alkalommal kapjuk elő hozzá a tusfürdőt. Ezzel elkerüljük a kiszáradást, irritációt, viszketést, meglepő módon pedig még a fertőzések esélyét is csökkentjük.

2. Sokkal, de sokkal rövidebb ideig

Egy hűvös nap végén beállni a zuhany alá, és folyatni magunkra a kellemes, meleg vizet... - kevés ennél jobb dolog létezik. Ez viszont egyenesen merénylet a bőrünknek, hiszen még akkor is szárazzá, érdessé és irritálttá teszi az olajok eltávolítása miatt, ha egyébként megfogadjuk az előző tanácsot. Tehát érdemes elfelejteni a gyakori, 20 perces tusolást. Helyette lényegesen rövidebb időt kellene töltenünk ezzel az élvezettel.

3. Elfelejteni a szappant, a luffát és a szivacsot

A szappan kártékonyan hat a bőrre: itt is a kiszáradás okozza a legnagyobb problémát, tehát érdemesebb olajokban gazdag tusfürdőt használni helyette. Legalább ekkora gond viszont, hogy előszeretettel használunk szivacsokat, melyek igazi baktériumtanyának minősülnek. Legjobb, ha elfelejted őket, és inkább egy intenzív törölközéssel vagy bőrradírral szabadulsz meg az elhalt hámsejtektől.

4. Forró víz helyett inkább csak meleg

Mint kiderült, tényleg pokollá tesszük szegény bőrünk életét, hiszen nem elég, hogy gyakran és hosszan zuhanyzunk, de még a forró vízzel is ártunk neki. A probléma, melyet a túl forró zuhany okoz, ugyanaz, mint az első két pontban felsoroltak. Ha viszont mégsem tudsz erről a fajta tusolásról lemondani, akkor legalább arra figyelj, hogy az arcodat külön mosd meg, és annak érzékeny bőrét ne a forró zuhany hatásának tedd ki.

5. Sokkal korábban hidratálni

Egy tusolás után általában kényelmesen megtörölközünk, teszünk-veszünk a fürdőszobában, majd csak ezután kerül sor arra, hogy egyáltalán a testápolóhoz nyúljunk. A rosszabb eset az, ha a hidratálást teljesen ki is hagyjuk. Az ideális megoldás az, ha zuhany után legfeljebb 3 perccel krémezzük be magunkat, amikor még könnyen beszívja a bőrünk a fontos anyagokat, a pórusok pedig még elég nyitottak ahhoz, hogy a testápoló valóban hatni tudjon.

címkék:
És ezeket olvastad már?