MEDICINA

Meleged van, nem tudsz aludni? Ezt rakd az ágyadba, és könnyebb lesz

Kánikulában nem könnyû elaludni. Mégis vannak trükkök, melyeket bevetve a legnagyobb hőségben is álomba merülhetsz. Lessük el a mediterrán vidék lakóinak évezredes tapasztalatait

Hogy lehet átvészelni azt a pár hét kánikulát, ha nincs légkondi a lakásban?

Legjobb, ha ötletekért azon országok lakóihoz fordulunk, akiknél már a klímaváltozást megelőzően is sokkal melegebb volt, mégpedig kora nyártó késő őszig! Az ókori egyiptomiaknál például bevett szokás volt a vizes lepedőben alvás. Az olaszoknak, görögöknek is kiváló túlélő technikáik vannak.

TEXTÍLIA ÉS PÁRNA TÖLTELÉK

Ágynemű, háló ruha

A nyári hőségben mellőzzük a műszálas anyagokat. A poliészter vagy a szatén se ágyneműnek, se háló ruhának nem alkalmas ilyenkor. Válasszunk vékony, nedvszívó pamutból készült termékeket.

Párna

A habszivacs párna nem tud szellőzni, csak úgy árasztja magából a meleget. Bepállik tőle a nyakunk, felforrósodik a fejünk. Praktikusabb ilyenkor a természetes anyagból készült fej alá való. Ilyenek a tönkölypárna, rizspárna vagy akár a toll.

 

VÍZ

Vizes lepedő takarónak

Készíts az ágyad mellé egy 2 literes flakon vizet vagy egy nagy, szórófejes palackot. Aludj ruha nélkül, de teríts magadra egy vékony pamut lepedőt.

Miután lefeküdtél és betakartad magad, a lepedőt öntsd le vagy spricceld le vízzel a tested fölött. Amíg az meg nem szárad teljesen, jól fogsz aludni. Ha felébredsz arra, hogy meleged van, ismét vizezd be magad alaposan. Hajnalban már érkezik a felmentő friss levegő.

Vizes borogatás

Készíts az ágyadhoz egy lavór hideg vizet és 4-10 pici kéztörlőt vagy zsebkendőt. A törölközőket mártsd a vízbe, csavard ki, és tekerd be vele a bokádat, térdhajlatodat, csuklódat, könyöködet. Ezeken a helyeken vékony a bőr, és a borogatással könnyen lehűthető a véráram. A homlokra, nyakra téve is nagyon kellemes a kínzó kánikulában.

Zuhanyozás

Lefekvés előtt langyos vízzel zuhanyozva jól hűtsd le a tested. Utána csak a belső hajlatokból itasd fel a vizet, ne törölközz meg. Feküdj nedves testtel az ágyba. Míg száradsz, időt nyersz az elalvásra.

Fontos: ne hideg vízzel zuhanyozz, mert az felfrissít, és nem tudsz elaludni.

Vizes haj

Van, aki a vizes hajjal ágyba fekvésre esküszik. Ez is hűtő hatású, de egy hirtelen jött, komolyabb hajnali lehűlés könnyen kockázatos lehet.

Vizes lepedő az ablakba

Az olaszok bevált trükkje, hogy vizes textíliát feszítenek az ablakkeretre a nagy hőségben. Az azon beáramló levegő már pár fokkal hűvösebben érkezik a belső helyiségekbe. Egy nem használatos lepedővel mi is kipróbálhatjuk. A nyitott ablakszárnyak is megtartják a nedves lepedőt. A függönyt is meg lehet permetezni egy kis vízzel. Próbáld ki, és élvezd a hűsítő hatást!

Teregetés

Időzítsd estére a mosást, és teregess a hálószobában. A száradó ruhák pár fokkal kellemesebbé teszik a klímát. Ez épp elég ahhoz, hogy gyorsan álomba csusszanj.

Vízivás

Lefekvés előtt igyál egy pohár vizet. Ne aggódj, most nem fogsz tőle egész éjjel a mosdóba járni, mert kiizzadod.

Ha nincs elég folyadék a szervezetedben, a hőháztartásod se működik megfelelően.

Akár még egy pohár vizet is odakészíthetsz az éjjeli szekrényre.

LÁBHÛTÉS

Vizes zokni

Húzz a lábadra vizes zoknit, és úgy feküdj le. Ahogy télen tanácsos meleg zoknival biztosítani a megfelelő testhőmérsékletet, a nyári hőségben épp az ellenkezője a cél.

Jeges zokni

Tölts meg rizzsel egy pamut zoknit, csomózd meg felül, és tedd a fagyasztóba pár órára. Lefekvéskor helyezd a lábfejed közelébe. Hosszú ideig hűti majd kellemesen a lábadat, és ettől könnyen elalszol majd.

Jégkocka

Térj nyugovóra egy jégkockával.

Az ágyban simogasd végig vele azokat a testrészeidet, ahol jól esik. Ezek általában ugyanazok, melyekre a priznicet tesszük. Mire elolvad, el is álmosodsz. Szerelmesek egymást hűtsék le…

Szabadban

Ha teheted, aludj a szabadban. Akár a kertben, akár az erkélyen dőlsz le, biztos, hogy jobban jár a levegő, mint a szobában.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ellenállhatatlan tiramisu receptek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?