MEDICINA

Meglepő területen állítja hadrendbe a spermiumokat a tudomány!

A tudósok apró robotruhába öltöztetnék a hímivarsejteket, hogy azok célirányosan juttathassák a gyógyszerek hatóanyagát éppen oda, ahová kell.
címkék:

Az spermiumoknak lényegében egyetlen feladatuk van rövid életük alatt: eljutni a petesejtig és megtermékenyíteni a tökéletes utódért!

A tudósok pedig felismerték, hogy a hímivarsejtek célirányos mozgását különleges küldetésre is használhatnák. Kitalálták, hogyha a spermium fejét telepumpálják egy adott gyógyszerrel, akkor azt az apró ficánkoló katona megbízhatóan szállítja magával. Ha pedig irányíthatóvá teszik magát a hímivarsejtet, a hatóanyagot egész pontosan a problémás területhez lehet eljuttatni.

És ez nem fikció, nem sci-fi, hanem a valóság!

A Drezdai Nanotechnológiai Intézet kutatói speciális, spirálfelépítésű vasköpenyt terveztek hímivarsejtek számára, mely segítségével irányíthatóvá válnak. Ehhez mindössze mágneses térre van szükség. Így a hímivarsejt egészen biztosan a számára előre kijelölt célállomásra érkezik majd - és ez nem feltétlenül a petefészek.

Az eddig elért eredmények már most komoly előrelépést jelentenek a rákgyógyítás területén. A különböző rákgyógyszerekkel a legnagyobb probléma az, hogy nem specifikusan, a tumorban fejtik ki a hatásukat, hanem a szervezet minden egyes sejtjében. Ez a kellemetlen hatás azért következik be, mert nem lehet kiküszöbölni a kemoterápiás szerek egészséges sejtekre is gyakorolt roncsoló hatását.

Ehhez képest forradalmi újdonság, hogy a vasköpenyes spermiumok segítségével célirányosan lehet a gyógyszert eljuttatni a beteg területekhez.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?