Létrehozva: 2017.12.26.

Ihatnak-e a gyerekek karácsonykor alkoholt?

A karácsonyi idõszakban sok családban elõfordul, hogy koccintáskor már a 14 éves gyerekek is kapnak egy kis bort vagy pezsgõt. Sokak szerint a fiatalok ekkor indulnak el a lejtõn...

Egy nemrégen végzett nemzetközi kutatás során kiderült, hogy a legtöbb európai országban minden hatodik családban kap pár korty alkoholt a 14 éves gyerekek a jeles ünnepekkor. A jelek szerint Magyarországon is hasonló a helyzet.

A szülők többsége úgy vélekedik, hogy a gyerek inkább akkor találkozzon először az alkohollal, amikor ők is ott vannak, így felügyelhetik és megbeszélhetik a tapasztalatokat. Szerintük egy pár korty alkohol nem árt meg a gyerekeknek, az sokkal rosszabb lenne, ha baráti körben, korlátok nélkül kísérleteznének. Ráadásul a tiltott gyümölcs mindig édesebb: vagyis, akit tiltanak a szesztől, az nagyobb eséllyel fogja titokban kipróbálni, és mivel nincs vele egy tapasztalt felnőtt, akivel megbeszélhetné a dolgot, veszélybe sodorja magát.

A kutatók szerint azonban a szülők ezen elképzelése ellentétes a céljukkal. A vizsgálat ugyanis rávilágított, hogy ezzel nemhogy megóvták a gyerekeket a későbbi alkoholproblémáktól, inkább elindították őket a lejtőn.

Már az ötödikesek is isznak

Felmérések szerint Magyarországon az ötödik osztályos fiúk 44 százaléka, a lányoknak pedig harmada fogyasztott már alkoholt. Ez az arány a 11. évfolyamon már mindkét nemnél 91 százalék. Sajnos az is előfordul, hogy az ötödik évfolyamra a részegséggel is megismerkednek a gyerekek.

A fiúknál a sör a legnépszerűbb, utána a bor és a boros kóla, a pezsgő és a röviditalok, lányoknál a boros kóla az első, majd a bor, a pezsgő, a rövid italok, és végül a sör. Vidéken inkább a rövid italok a népszerűek.

Milyen károkat okoz az alkohol?

Az alkohol veszélyes a fiatal szervezetre nézve, a lányoknak azonban még többet árt, mint a fiúknak. A lányoknak ugyanis relatív kevesebb a vérük, így náluk gyorsabban emelkedik a vér alkoholszintje, mint a fiúknál. Minél kisebb testsúlyú egy lány, annál hamarabb a fejébe száll a szeszes ital.

Az agy nagyjából 18 éves korban számít érettnek, az alkoholfogyasztás gátolja az agy növekedését, elpusztítja az agysejteket - minden részegeskedés után több, mint 1000 agysejt hal el -, lassítja a gondolkodást, nehezíti a koncentrációt és megváltoztatja az érzékelést.

Az alkoholos ital etanoltartalma fokozza a boldogsághormon kibocsátást: minél korábban és minél hosszabb ideig stimulálja az ember ilyen módon az agy jutalom-központját, annál hajlamosabb függővé válni. Aki, már 13 éves korától rendszeresen fogyaszt alkoholt, az később rendkívül nehezen tud megszabadulni ezen szokásától.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet