MEDICINA

Így hat ránk a májusi hidegfront, erre kell mindenkinek figyelnie

Az erőteljes hidegfront miatt nem csak melegebben kell öltöznünk, de fel kell készülni a hatására is. Különösen a hidegfrontra érzékenyek számára ajánlott az óvatosság. Görcsökre, migrénes fejfájásra, aluszékonyságra is számítsunk.

Hirtelen köszöntött ránk hétfő a májusi tél. A hó szerencsére nem esett mindenütt, de az erőteljes hideg-betörés miatt jócskán lehűlt a levegő. Nem csupán fázunk, dermed jegesre a kezünk, de mindenféle más hatást is tapasztalunk magunkon.

Most tényleg újra vegyük elő a téli kabátokat?

Álmosság

Aki nem kifejezetten frontérzékeny, az is folyamatosan küzd az egész nap rátörő álmossággal. Jó annak, aki engedhet teste unszolásának, és ledőlhet egy kis szunyókálásra vagy bekuckózhatja magát egy jó könyvvel. Gondoljunk a szegény érettségiző diákokra, nekik ebben a helyzetben kell a legtöbbet kihozni magukból!

Hosszabb reflexidő

A reflexidő is megnő az álmosság miatt.

A járművezetők készüljenek fel erre. Jöhet a plusz kávé, de a minőségi éjszakai pihenés is segíthet. Kerüljük az alkoholt.

Fejfájás, migrén

A hideg front erős széllel kombinálva fejfájást, migrént okozhat az érzékenyebbeknek.

Görcsök

Hidegfront hatására nő a szervezet görcskészsége.

Kinek-kinek hajlama szerint jelentkezhet az egyes szervekben: epe, vese, gyomor, bél.

A hidegfrontra különösen érzékenyek készüljenek fel erre. A gyógyszereiket ne felejtsék el beszedni.

A görcsös rohamok előidézhetnek koraszülést is, vagy a tervezettnél pár nappal korábban jön világra a baba.

Szív-és érrendszeri megbetegedések

Vérnyomás ingadozás, keringési panaszok léphetnek fel a hidegfronti hatás következményeként. Gyakori rosszullétre is számíthatnak az e betegségekben szenvedők.

Mivel ez az időszak igen megterhelő a szív-és érrendszeri panaszokkal élők számára, érdemes most kímélőre fogni magukat. Kerüljék mind a fizikai, mind a szellemileg megerőltető tevékenységeket. Vigyázzanak a lelki egyensúlyukra is, próbálják nem felizgatni magukat lényegtelen semmiségeken.

Felső légúti megbetegedések

Nem csak meghűlhetünk a hirtelen visszatérő hideg levegőtől, de könnyebben kapjuk el a hurutos betegségeket is.

Számolni kell asztmatikus rohamokkal, az allergiás tünetek erősebb fellépésével is. Immunerősítő  gyógynövény kivonatokkal erősítsük szervezetünk védekező képességét, és fogyasszunk friss zöldségeket, gyümölcsöket.

A jó hír, hogy eddig még mindig a tavasz győzött.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?