Létrehozva: 2020.07.28.

Honnan tudod, hogy rosszul működik az immunrendszered?

Vannak emberek, akik simán túlélik az influenzaszezont egyetlen tüsszentés nélkül, de olyanok is, akik már attól ágynak esnek, ha kicsit megfújja őket a szél. Állóképességünkre számos dolog van hatással, érdemes ismerni ezeket.

Édesszájúak vagyunk

Ha túl sok cukrot eszünk, akkor ez nem csak a vonalainkon fog gyorsan meglátszani. Egy amerikai szaklapban jelent meg a tanulmány, amely szerint napi 100 gramm cukor (ez körülbelül három doboz cukros üdítőnek felel meg) elfogyasztása jelentősen csökkenti a fehérvérsejtek baktériumölő képességét.

Nem iszunk eleget

Nem véletlen, hogy olyan sokat halljuk, mennyire fontos a megfelelő folyadékbevitel. Testünknek sok vízre van szüksége, hogy ki tudja mosni a mérgező anyagokat. A napi folyadékigény egyénenként változó – onnan tudhatjuk legbiztosabban, hogy eleget ittunk-e, hogy vizeletünk milyen színű. Ha világossárga, akkor a folyadékbevitel megfelelő volt.

Súlyfeleslegünk van

A túlsúly nem tesz jót a szívnek, az agynak és a többi szervnek sem, ráadásul az immunrendszerre is negatív hatással van. Több kutatás is igazolja, hogy a túlsúlyos emberek sokkal gyakrabban betegszenek meg. A súlyfelesleg zavarokat okozhat a hormonális egyensúlyban, ami gyulladásokhoz, illetve az immunrendszer gyengüléséhez vezethet.

Száraz az orrunk

Bár az orrfolyás nem túl kellemes, valójában jól megvéd a nátha és a megfázás ellen. A váladék ugyanis csapdába ejti a kórokozókat, amelyek így nem tudnak bejutni a szervezetbe. Ha azonban orrnyálkahártyánk túl száraz, a baktériumoknak és a vírusoknak sokkal könnyebb dolguk van. Ha a szárazság krónikus, forduljunk orvoshoz, mielőtt még megbetegszünk.

A cinkhiányos szervezet védekezőrendszere nem tud megfelelően működni, így sokkal kevésbé ellenálló a vírusokkal, baktériumokkal szemben. Ha huzamosabb időn keresztül betegségből betegségbe esünk, minden okunk megvan rá, hogy cinkhiányra gyanakodjunk. Az egyik legjobb immunerősítő vitamin a C-vitamin: antioxidáns hatásánál fogva gátolja a fertőzések kialakulását. Legyen otthon mindig narancs, citrom, savanyú káposzta, és minél több zöldség, gyümölcs. Csipkebogyó teát is készíthetsz, ilyenkor azonban ne forró vízben, hanem inkább langyosban áztasd ki a bogyókat – a forró víz ugyanis épp a csipkebogyó C-vitamin tartalmát teszi tönkre. A béta-karotin szintén remek immunerősítő, ezért érdemes sok sárgarépát, sütőtököt enni. Az echinacea, azaz a bíbor kasvirág kivonata, teája is hatásos lehet, ám csak 6 éven felüli gyerekeknek szabad adni. Virágpor- és parlagfűallergiásoknak, asztmásoknak, illetve babát váró és szoptató nőknek nem ajánlott a fogyasztása. Mivel a kivonatok legtöbbje alkohollal készül, a gyerekeknek inkább a teát érdemes adni. A D-vitamin is nagyon fontos: egyes kutatások szerint az influenza azért a tél végén támad teljes erővel, mert addigra lemerülnek a D-vitamin raktáraink. Már csak a D-vitamin pótlása végett is érdemes minél többet a szabadban tartózkodni, de ilyenkor étrendkiegészítő formájában is pótolni kell ezt a vitamint.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

borsonline.hu

Fejlemény: pár hónapon belül kitoloncolhatják Harry herceget Amerikából

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

hirtv.hu

Itt vannak a bizonyítékai annak, hogy milyen agresszívek az illegális migránsok + képgaléria

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

travelo.hu

Videó: Ezek a legszebb, kevésbé ismert horvát vízesések, amiket látnod kell!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet