MEDICINA

Gyakran iszol állott vizet? Bátor vagy!

Ha éjszaka gyakran megszomjazol, biztos mindig készítesz az ágyad mellé egy kis vizet. Észrevetted már, hogy reggelre megváltozik az íze? Vajon miért? De szabad-e meginni ezt az állott vizet?
címkék:
  • Szerző: Ripost

Előfordult már, hogy reggel megkóstoltad a vizet, amelyet az előző este készítettél oda az éjjeliszekrényre? Ugye, furcsának találtad az ízét?

Belakja a természet a vizedet

Ennek egyszerűen az lehet az oka, hogy az este kikészített pohár víz érintkezésbe lép a levegővel és felveszi a levegő szén-dioxid tartalmának egy részét. Ebből a reakcióból szénsav képződik, majd ez a szénsav bikarbonáttá vagy karbonáttá alakul. Ez a vegyület pedig csökkenti a víz PH-értékét, és az ízét is módosítja.

Az előző este kikészített vizet egyébként egyáltalán nem veszélyes meginni, de azért túl sokáig ne hagyd állni. Ha napokig vagy hetekig a pohárban hagyod,

algák szaporodhatnak el benne, sőt, akár a szúnyogok is belerakhatják a petéiket.

A legjobb, ha egyszerűen kiöntöd az állott vizet, és újat engedsz magadnak.

Ne tedd napra!

Az ásványvíz jó eséllyel nem romlik meg a lezárt palackban, ám még bontatlanul sem tanácsos a napon felejteni! A műanyag palackból ugyanis ártalmas biszfenol-A (BPA) nevű vegyület oldódhat ki, mely - legalábbis, ha túl sokat viszel be belőle a szervezetedbe -, többek közt a hormonrendszer egyensúlyát is felboríthatja.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?