RETRO RÁDIÓ

Íme az ital, ami egykor gyógyszernek számított, ma koktélba öntjük

Gin 01
Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2021. 06. 06. 10:00

A borókabogyót már a rómaiak is alkohollal keverve, gyógyszerként fogyasztották. A belőle készült ital, a gin ma már leginkább koktélok alapanyaga, pedig többféle gyógyhatása is van.

A borókabogyót fehérborral keverve már a római orvosok is ajánlották hasfájásra. A mai német és holland vidékeken az 1600-as évek környékén kezdték készíteni az erjesztett gabonából és malátából készült, borókabogyóval párolt szeszes italt, a jenevert, amely ma is a hollandok egyik kedvenc italának számít. Később az ital átkerült Angliába, és ott is rendkívül népszerűvé vált. Olyannyira, hogy az 1700-as években egy átlagos londoni hetente akár két litert is megivott belőle. A gin tonikkal és citrusokkal keverve ekkoriban malária elleni gyógyszer volt, orvosi javaslatra fogyasztották. Valójában a tonikban levő kinin volt a betegség ellenszere, ennek keserűségét fedték el a ginnel és a többi ízesítővel. De a katonák is gint fogyasztottak a csata előtti idegesség és a félelem leküzdésére. A legjobb ginek ma is angol gyárakból kerülnek ki. II. Erzsébetről is köztudott, hogy kedveli a ginnel készült koktélokat, és nemrég egy saját ginmárkát is a piacra dobott.

A borókabogyó, amelyből a gin készül, valóságos szuperétel
Fotó: Pixabay.com

Kétféle gin létezik

Az italnak alapvetően két fő fajtája létezik. A desztillált gin készítése során a szeszbe borókabogyót és fűszereket áztatnak, majd újra lepárolják, végül ízesítik. A kevert gin készítésekor a semleges szeszt ízesítik aromákkal és kivonatokkal. A koktélokhoz általában a London Dry Gint használják, amely egy kevésbé aromás, édesítetlen desztillált gin. Ez az alapanyaga a James Bond filmekből ismert, „rázva, nem keverve” készített Martini koktélnak is, vermuttal és olívabogyóval. A Plymouth Gin fűszeresebb típus, általában magában fogyasztják.

Alapvetően kétféle típusú gin létezik
Fotó: Pixabay.com

Nem csak bódít, gyógyít is

Kevesen tudják, hogy a gin nemcsak koktélok alapanyagának kiváló, de gyógyhatással is bír – ez persze nem jelenti azt, hogy mértéktelenül kellene fogyasztani, de kis mennyiségben jó hatással lehet a szervezetre. A borókabogyót szuperételként tartják számon, amely flavonoid-tartalmának köszönhetően javítja a vérkeringést, és segít megelőzni a szívbetegségeket. C-vitamin tartalma is magas, így az immunrendszer működését és a bőr szépségét is támogatja. Természetesen csak a mértékletesség betartása mellett, hiszen az alkohol egyébként, különösen komolyabb mennyiségben fogyasztva, mind az immunrendszer, mind pedig a bőr számára ártalmas.

A híres martini koktél is ginből készül
Fotó: Pixabay.com

A borókabogyóban található olajok enyhítik a köhögést, így a gin megfázás esetén is házi orvosság lehet – már csak azért is, mert gyulladáscsökkentő hatással is bír. Javítja az emésztést és az ételek lebontását, sok nő pedig menstruációs fájdalmak enyhítésénél is esküszik erre az italra.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.