Létrehozva: 2021.03.19.

Tartsd formában az immunrendszeredet a járvány idején!

Most, a járványos időkben különösen fontos, hogy az immunrendszered jó formában legyen. A stressz sajnos sokat ront az állapotán, de van néhány módszer, ami segíthet, hogy javuljon a helyzet.

Szerző Horváth Gabi

Stresszből sajnos mostanában több van az életünkben a kelleténél. Ám amikor stresszes, feszült állapotban vagy, a szervezetedben több termelődik a kortizol nevű stresszhormonból. Ez rövid távon hozzásegít ahhoz az energiához, amelynek segítségével megküzdhetsz a veszéllyel, vagy elmenekülhetsz előle, de ha a stressz hosszan is jelen van az életedben, a túlzott kortizol-termelés árthat is. Belobbantja a gyulladásokat a szervezetben, amelyek a szívbetegségektől az autoimmun problémákig számos betegség kialakulását elősegíthetik. De vajon hogyan oldhatod fel a feszültséget, és tarthatod jó formában az immunrendszeredet?

Először is, igyekezz oldani a feszültséget!

Sétálj messze az emberektől a természetben, vagy legalább ülj ki a teraszra, az ablakba. Korlátozd a nyugtalanító hírek olvasásával töltött időt, és igyekezz a legsűrűbb napirendbe is beiktatni a rendszeres pihenést, mozgást. A feszültséget semmiképp ne alkohollal vezesd le, mivel a szeszes italok fogyasztása ront az immunrendszer működésén. Az alkohol kiszárítja a szervezetet, pedig a megfelelő hidratáltság nagyon fontos a betegségek elleni védekezésben. Kiszáradt állapotban a sejtek nem működnek megfelelően, ez pedig kaput nyithat a betegségnek.

Fotó: Pixabay.com

Egyél tápláló ételeket!

Mindenek előtt zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek ellátják a szervezetedet vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidáns hatású vegyületekkel. Az antioxidánsok szerepe, hogy megfékezik a szervezetben az úgynevezett oxidatív stresszt, amely szintén kaput nyithat a betegségek kialakulásának. Napi 2000 kalóriás étrend mellett legalább 2,5 bögrényi zöldséget és 2 bögrényi gyümölcsöt kellene minden nap elfogyasztani.

Fotó: Pixabay.com

Töltsd fel magad D-vitaminnal!

A D-vitaminnak komoly szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, segít a testnek abban, hogy megfelelő mennyiségben termelődjenek a betegségek ellen harcoló antitestek. Ezen kívül az egész szervezet működésére – a csontoktól az agyig – hatással van a megfelelő D-vitamin ellátottság. Most, hogy jó idő ide vagy oda, kevesebbet vagyunk a napon, különösen fontos, hogy akár étrendkiegészítővel is pótoljuk a D-vitamint. Ezen kívül jó, ha sok gombát, halat, tojást eszel, és legalább naponta fél-egy órára kimész a szabad levegőre akár a teraszon, akár az ablaknál.

Fotó: Pixabay.com

Aludj, amennyit csak tudsz!

A kialvatlanság ront az immunrendszer állapotán, míg a pihenés segíti a működését. Kialvatlan állapotban ugyanis a szervezet visszafogja a citokineknek nevezett, védő hatású fehérjék termelését. Ráadásul sem a fizikai, sem a mentális feszültség hatása nem múlik, ha nem kapunk eleget a regeneráló alvásból. Napi legalább 7-9 óra alvásra törekedj.

Ne állj le a mozgással!

Sportolni otthon is lehet, sőt, kell is, hiszen a rendszeres mozgás oldja az immunrendszert károsító stresszt, és segíti az antitestek és fehérvérsejtek termelését, és azt, hogy a szervezet minél több részére eljussanak.

 

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

magyarnemzet.hu

Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet