MEDICINA

Tartsd formában az immunrendszeredet a járvány idején!

Most, a járványos időkben különösen fontos, hogy az immunrendszered jó formában legyen. A stressz sajnos sokat ront az állapotán, de van néhány módszer, ami segíthet, hogy javuljon a helyzet.

Stresszből sajnos mostanában több van az életünkben a kelleténél. Ám amikor stresszes, feszült állapotban vagy, a szervezetedben több termelődik a kortizol nevű stresszhormonból. Ez rövid távon hozzásegít ahhoz az energiához, amelynek segítségével megküzdhetsz a veszéllyel, vagy elmenekülhetsz előle, de ha a stressz hosszan is jelen van az életedben, a túlzott kortizol-termelés árthat is. Belobbantja a gyulladásokat a szervezetben, amelyek a szívbetegségektől az autoimmun problémákig számos betegség kialakulását elősegíthetik. De vajon hogyan oldhatod fel a feszültséget, és tarthatod jó formában az immunrendszeredet?

Először is, igyekezz oldani a feszültséget!

Sétálj messze az emberektől a természetben, vagy legalább ülj ki a teraszra, az ablakba. Korlátozd a nyugtalanító hírek olvasásával töltött időt, és igyekezz a legsűrűbb napirendbe is beiktatni a rendszeres pihenést, mozgást. A feszültséget semmiképp ne alkohollal vezesd le, mivel a szeszes italok fogyasztása ront az immunrendszer működésén. Az alkohol kiszárítja a szervezetet, pedig a megfelelő hidratáltság nagyon fontos a betegségek elleni védekezésben. Kiszáradt állapotban a sejtek nem működnek megfelelően, ez pedig kaput nyithat a betegségnek.

Immunre

Fotó: Pixabay.com

Egyél tápláló ételeket!

Mindenek előtt zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek ellátják a szervezetedet vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidáns hatású vegyületekkel. Az antioxidánsok szerepe, hogy megfékezik a szervezetben az úgynevezett oxidatív stresszt, amely szintén kaput nyithat a betegségek kialakulásának. Napi 2000 kalóriás étrend mellett legalább 2,5 bögrényi zöldséget és 2 bögrényi gyümölcsöt kellene minden nap elfogyasztani.

Immunrendszer 04

Fotó: Pixabay.com

Töltsd fel magad D-vitaminnal!

A D-vitaminnak komoly szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, segít a testnek abban, hogy megfelelő mennyiségben termelődjenek a betegségek ellen harcoló antitestek. Ezen kívül az egész szervezet működésére – a csontoktól az agyig – hatással van a megfelelő D-vitamin ellátottság. Most, hogy jó idő ide vagy oda, kevesebbet vagyunk a napon, különösen fontos, hogy akár étrendkiegészítővel is pótoljuk a D-vitamint. Ezen kívül jó, ha sok gombát, halat, tojást eszel, és legalább naponta fél-egy órára kimész a szabad levegőre akár a teraszon, akár az ablaknál.

Immunrendszer 02

Fotó: Pixabay.com

Aludj, amennyit csak tudsz!

A kialvatlanság ront az immunrendszer állapotán, míg a pihenés segíti a működését. Kialvatlan állapotban ugyanis a szervezet visszafogja a citokineknek nevezett, védő hatású fehérjék termelését. Ráadásul sem a fizikai, sem a mentális feszültség hatása nem múlik, ha nem kapunk eleget a regeneráló alvásból. Napi legalább 7-9 óra alvásra törekedj.

Ne állj le a mozgással!

Sportolni otthon is lehet, sőt, kell is, hiszen a rendszeres mozgás oldja az immunrendszert károsító stresszt, és segíti az antitestek és fehérvérsejtek termelését, és azt, hogy a szervezet minél több részére eljussanak.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?