MEDICINA

Segítség, tű szurkálja belülről a testemet: döbbenetes, miről számol be ez a nő

Egy brit modell és egy sminkes saját testén mutatta meg, mit művel a nőkkel az endometriózis. A fájdalmas betegség ugyanis gyakran láthatatlan, a betegeknek mégis életre szóló szenvedést okoz.

A 28 éves Rachel Berwick modell testére szörnyű sebeket festett sminkese, a 34 éves Andrea Baines. Mindezt azért, hogy láttassák, és megértessék: ezt érzik azok, akik endometriózisban szenvednek.

Endometriózis 01

Fotó: Pixabay.com

Az endometriózis, amely Magyarországon is több mint kétszázezer nőt érint, súlyos betegség. Lényege, hogy a normál esetben csak a méh belső felszínén jelen levő nyálkahártya a hasüregben a méhen kívül is megtalálható, Ez pedig minden menstruációnál pokoli fájdalmakat okoz, de akár meddőséghez, sőt, a hasüreg szerveinél veszélyes összenövésekhez is vezethet. Fájdalmassá teszi a szexet, nehezíti a fogamzást, és krónikus kimerültséget is okoz.

Rachel szerint az érzés olyan, mintha tűvel szurkálnák a belső szerveit. Andrea, a sminkes, aki szintén endometriózisban szenved, szeretett volna képet és „arcot” adni ennek a betegségnek, mivel az endometriózisban szenvedők gyakran „láthatatlanok”. A diagnózis sem egyszerű, átlagosan 7,5 év telik el az első orvosi vizittől odáig, hogy sikerül felállítani a pontos diagnózist. Ehhez ráadásul egy kisebb műtétre is szükség van. Az endometriózisos beteg fájdalmas menstruációra vonatkozó panaszait sokszor az orvosok is egyszerű hisztinek minősítik, pedig a fájdalom valóban súlyos állapotot takar.

Amikor Andrea kitalálta ezt a projektet, nem véletlenül választotta Rachelt modellnek, hiszen ő is pont ugyanebben a betegségben szenved – így hitelesen hívja fel a figyelmet az ezzel járó fájdalomra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?