MEDICINA

Rejtélyes női betegség, egyre több embert kínoz

Nem is tudod, milyen szerencsés vagy, ha még nem hallottál az endometriózis nevû betegségről! Sajnos ez egy egyre jobban terjedő kór, mely ha megtámad valakit, emberfeletti küzdelmek árán tudja csak elvégezni a napi teendőket. Ha gyógyítani még nem is tudják, a szörnyen fájdalmas, kínzó tünetek enyhítésére van mód. Ezeket mutatjuk most
címkék:

Nem sokan hallottunk az endometriózis nevű betegségről, pedig egyre gyakoribbá válik. Azok a nők, akik ettől szevednek, tanúsíthatják, hogy

mennyire fájdalmas ez a kór, és milyen hősies helytállást követel a mindennapokban.

 

 

Kiváltó okok

A tudósok a mai napig csupán a kiváltó okokat nevezték meg, melyek a betegséget kirobbantják: genetika, hormonális egyensúlyhiány, a méh szövetének rendellenessége.

Mit lehet tenni?

A gyógyításra még nincs mód, de a tünetek enyhíthetők. A természetes módszerek alkalmazásával javítható a beteg állapota, csökkenthetők a tünetek, és a fájdalom is minimalizálható.

TUDATOS ÉTKEZÉS

Bio alapanyagok

A növénytermesztésben és állattenyésztésben bőven alkalmaznak növényvédőszereket és táplálékkiegészítő hormonokat. Ezek hatással lehetnek az ösztrogénszintre, a hormonháztartásra. Az endometriózis-ban szenvedő betegek számára különösen fontos, hogy kerüljenek minden kémiai vegyszerrel kezelt, szennyezett növényi és állati terméket. Kizárólag adalékanyagtól mentes, biológiai termesztésű tápanyagokat vigyenek be a szervezetükbe.

Omega-3 zsírsavak

A fájdalom csillapítására az Omega-3 zsírsavakban (EPA és DHA) gazdag táplálkozás ajánlott.

Ezek a tápanyagok elsősorban a halakban találhatók. A betegek (de az egészségesek is!) hetente legalább egyszer fogyasszanak lazacot vagy szardíniát. Kiegészítésként szedjenek halolaj kapszulát is. A halolaj gyulladáscsökkentő hatású, és a hormonokat is egyensúlyban tartja.

Ösztrogénszint

A betegek labilis hormonegyensúlya miatt alapvető az ösztrogénszint megfelelő szinten tartása. Bizonyos növények fogyasztásával, mint amilyen a len-, a kender- és a chiamag, emelhető az ösztrogénszint.

Máj méregtelenítése

Fontos a szervezet, a máj méregtelenítése is. Hatásos segítséget nyújtanak ebben a keresztesvirágú zöldségek (brokkoli, karfiol, káposzta). Indol-3-karbinol tartalmuk gyorsítja a máj méregtelenítését.  

Zsírok

A magas zsírtartalmú húsok növelik a gyulladásszintet, emellett gyakran tartalmaznak mérgező adalékanyagokat is.

Ezzel szemben az egészséges zsírok (a rostokkal, a káliummal, magnéziummal együtt) gyulladáscsökkentő és hormonegyensúlyt segítő hatásúak.

Cukor, a fehér halál

A finomított cukor bizonyítottan hozzájárul a fájdalomérzet növeléséhez,

emellett még az immunrendszer működését is gátolja.

Alkohol, kávé – érdemes kiiktatni

Az alkohol is immungátló és gyulladást serkentő hatású.

A koffeintartalmú italok a kényes hormonegyensúlyt támadják.

Természetes segítség, a barátcserje

Barátcserje kivonat: Az endometriózisban szenvedő betegeknek érdemes kipróbálniuk ezt a gyógyhatású gyógynövénykivonatot.

Barátcserje krém: A progeszteronszint növelésével csökkentheted az endometriózis kialakulásának esélyét. A barátcserje krém hatásosan segít ebben.

B-vitaminok

A B-vitaminokban gazdag élelmiszerek támogatják a hormonháztartás egyensúlyát, az ösztrogénszint normalizálását.

Illóolajak

A zsálya illóolaj amellett, hogy fenntartja a hormonegyensúlyt, még a fájdalmas tüneteket is enyhíti. Alkalmazása: Cseppents 2-4 cseppet a hasadra. Tartsd melegen ezt a testrészedet, amíg az illóolaj kifejti jótékony hatását.

Tömjén és szantálfa: A két illóolajat egyenlő arányban keverd el. Már 3-3 csepp is gyulladáscsökkentő és tünetenyhítő hatású lehet.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?