MEDICINA

Megvisel a menstruáció? Végre itt a gyógyszermentes megoldás

Volt már kínzó menstruációs görcsöd? Akkor valószínûleg örülni fogsz az új gyógymódnak, amihez ráadásul minden ott van a konyhaszekrényben. Nyugi, teljesen gyógyszermentes!
  • Szerző: Ripost

Megvisel a menstruáció? Minden hónapban ott fekszel az ágyon, és nem tudod, mit kezdj a kínzó görcsökkel, esetleg marékszám kapkodod a görcsoldót? Van egy egyszerű, és természetes gyógymód a kellemetlen tünetekre.

Egy új kutatás szerint ugyanis az extra szűz olívaolaj az ibuprofen tartalmú gyógyszereknél is hatásosabb a menstruációs görcsök kezelésére. A tanulmány azt sajnos nem vizsgálta, hogy a különféle egészségügyi problémák, például az endometriózis okozta görcsök kezelésére is beválik-e az olaj, ám az eredmények így is biztatóak.

Jobb, mint a gyógyszer

A tanulmány során 60 nőt vizsgáltak, akiknek a kora 17 és 30 év között volt, és akik közepes vagy erős menstruációs görcsöktől szenvedtek, amelyet az 1-től 10-ig terjedő skálán átlagosan 6,7-re értékeltek. A nőket két csoportra osztották, az egyik csoport tagjai napi 5 teáskanálnyi extra szűz olívaolajat kaptak két hónapig, a menstruáció várható kezdete előtt két héttel kezdve. A másik csoport tagjai naponta háromszor 400 mg ibuprofent kaptak a menstruációjuk első három napján.

Az olívaolajat fogyasztó csoport tagjai az első hónapban 2,4-re, a másodikban 1,4-re értékelték a fájdalmuk erősségét a tízes skálán. Az ibuprofent szedő csoportban ezzel szemben az első hónapban 4,7, a másodikban 2,4 volt a fájdalom erőssége.

Vagyis az olívaolaj fogyasztásától nemcsak jelentősen enyhült a menstruációs fájdalom, hanem a következő hónapban még tovább csökkent annak erőssége.

Vajon hogyan működik?

A kutatók szerint az olívaolaj egyik erőteljes antioxidáns vegyülete, az oleocanthal okozza a fájdalom csökkenését, amely kémiailag az ibuprofen működését utánozza, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, mivel blokkolja a prosztaglandin nevű vegyület termelését a szervezetben. Ráadásul minél kitartóbban fogyasztjuk az olajat, annál erősebb a fájdalomcsillapító hatása. Vagyis érdemes jóval a menstruáció kezdete előtt elkezdeni a szedését.

Jó, ha tudod!

A legtöbb oleocanthal a friss, extra szűz olívaolajban van, így az ennél rosszabb minőségű olívaolajat hagyd az üzlet polcán. Lehetőleg a lejárat előtt, vagy az üvegen feltüntetett szüretelési dátum után egy éven belül fogyaszd el. Sütni-főzni viszont nem érdemes ebben az olajban, mivel az károsítja a tápanyagait, sőt, egyenesen egészségtelenné teszi. Ezért inkább salátaöntetként fogyaszd, vagy mártogasd egyszerűen valamilyen egészséges kenyérrel.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?