MEDICINA

Ezért nem szabadna soha fültisztító pálcikát használni

A fültisztító pálcikákról sok rosszat hallani manapság. A műanyag pálcikákat sokan le is cserélik lebomló anyagokból készültre, hogy ne szennyezze a környezetet. Ám ezzel még nincs vége: sajnos magunknak is kárt okozhatunk a használatukkal. Vajon hogyan?

A fültisztító pálcika egyszerű és ártalmatlan eszköznek látszik. Ám sajnos súlyosan környezetkárosító az apró, egyszer használatos műanyag. De nemcsak a környezetet károsítja, hanem a használóját is. Az orvosok szerint a fül-orr-gégészeti szakrendeléseken sok olyan beteg jelentkezik, akik a túlságosan mélyre nyomott fültisztító pálcikával felsértették, vagy akár át is szakították a dobhártyájukat. A dobhártya átszakadása részleges arcidegbénulással, halláscsökkenéssel, szédüléssel járhat. Az esetek többségében pár hónap alatt magától gyógyul, ám súlyosabb esetekben műtétre is szükség lehet.

Fultisztito 01

Fotó: Pixabay.com

A pálcikán levő vatta ráadásul távolról sem steril, így a használatával az érzékeny hallójáratba baktériumok juthatnak be, és ott gyulladást válthatnak ki. A nem túl gusztusos fülzsírnak ugyanis épp az a szerepe, hogy a baktériumok támadásától megvédje a hallójáratot.

Fultisztito 02

Fotó: Pixabay.com

Ha mégis fültisztításra van szükség, érdemes a patikában erre a célra szánt spray-t vásárolni – ez ugyanis feloldja az esetleg beszáradt fülzsírt, ami ezután természetes úton távozik, az eltávolításához elég egy meleg vizes fülmosás. Ha viszont nagyon súlyosan túltermelődik a fülzsír, érdemes ellátogatni a fül-orr-gégészhez, aki szakszerűen megtisztítja a fület, és elmondja, mi a további teendő.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Karácsonyi menüötletek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?