MEDICINA

Utastér extrákkal: az autónak ezen a részen több a baktérium, mint a vécében

A legtöbben rengeteg időt töltünk az autóban, és mindent összefogdosunk benne. De vajon melyik a legkoszosabb rész? Vigyázz, akár komoly fertőzéseket is terjeszthetnek az itt lakozó baktériumok!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Ritkán gondolunk arra, hogy az autónk egyes részein akár a vécécsészénél is több baktérium tenyészhet. Egy tanulmány során a kutatók taxikban és magántulajdonban levő autókban vettek mintákat, és kiderült: a legretkesebb terület a biztonsági öv. Ez az ugyanis, amit mindenki összefogdos, akár koszos kézzel is. A kilincsek és az ajtónyitó gombok is ott voltak a lista élén, és természetesen a bérautók voltak a legkoszosabbak. De a magánautók sem sok jóval dicsekedhettek e téren.

A biztonsági övet a legtöbben alig, vagy egyáltalán nem tisztítjuk, pedig minden be- és kiszállásnál megfogjuk. A taxisoknál ez a tájék is bekerül a rendszeres takarításnál a „szórásba”, de a magánautók esetében a legritkább esetben figyelünk oda rá. De az autószőnyegek, sőt, akár a csomagtartó is nagyon durván el tud koszolódni. Az is sokat árt ebből a szempontból, ha rendszeresen eszel a kocsiban, így a morzsák és a kiöntött italcseppek is a földre kerülnek. De vajon mit tehetünk a fertőzések elkerüléséért?

A biztonsági öv használata fontos: nemcsak kötelező, hanem adott esetben valóban életet menthet. A rendszeres takarításból viszont nem érdemes kihagyni: húzd ki teljesen, vizes, mosószeres szivaccsal dörzsöld át, míg valóban vizes nem lesz, majd szivacskendővel, erős nyomással töröld le róla a nedvességet és a mosószert. A szőnyegeket rendszeresen rázd ki, és az autót is porszívózd ki legalább kéthetente. A légkondi tisztítását pedig évente végeztesd el szakemberrel, hogy ne szaporodhassanak el benne a baktériumok.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb diós és mákos bejgli
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?