MEDICINA

Ezért nagyon veszélyes derékfájásra krémet használni!

Amikor fáj a derekunk, gyorsan bekapunk egy gyógyszert, vagy rákenjük a fájdalomcsillapító kenőcsöt, és máris minden rendben? Ugyan már! A kenőcs akár veszélyes is lehet!

- Az Országos Gerincvédő Egyesület tavalyi felmérése alapján a derékfájással küzdők 70%-a választja ezt a megoldást állapotának javítására. – mondja Almásy Csilla gyógytornász, gerincterapeuta. – Egyszerű, gyors, sok energiát nem kíván… érthető, hogy a legkönnyebb út a legcsábítóbb, ha az ember szenved. Ráadásul a gyógyszer vagy a kenőcs sokszor azonnal hat. De vajon tudjuk, hogy miért nem érezzük a tovább a fájdalmat? És azt, hogy miért jönnek gyakran még erősebb fájdalmak, ha abbahagyjuk a gyógyszerszedést?

Fotó: Pixabay.com

 

Csak a fájdalmat tompítja

A gyógyszer csak a fájdalomérzetet tompítja, a fájdalomérző receptorok elnémításával. De nem múlik el tőle az ízületi kopás, nem javul a sérv, nem tágul ki a gerinccsatorna-szűkület, és nem lazul a drasztikusan befeszült, letapadt izom vagy kötőszövet. A fogfájást csillapító tablettától sem múlik el a lyuk, ezzel orvoshoz kell fordulni – ugyanígy a mozgásszervi panaszokkal is, hiszen attól, hogy nem érezzük, az adott szövetet érő károsodás még nem szűnik meg, sőt, súlyosbodhat, ha a szokásos módon mozgunk, tesszük a dolgunkat. – Csak a „vészcsengőt” kapcsoltuk ki, amely jelzi, hogy baj van – teszi hozzá a szakértő.

Almásy Csilla

Néha kell a tabletta vagy a krém

Almásy Csilla szerint természetesen lehet olyan erős a fájdalom, hogy elengedhetetlen a fájdalomcsillapító vagy az izomlazító használata. Ám ilyenkor, és enyhébb esetben sem maradhat el a szakember segítsége: terapeuták által végzett manuális, eszközös kezelések és persze az állapotnak megfelelő mozgások, gyakorlatok.

Fotó: Pixabay.com

A mozgás a legjobb gyógyszer!

Akkor sem szabad megijedni a „torna” kifejezéstől, ha fáj a derekunk vagy más testrészünk. Fájdalmak esetén csak nagyon minimális, fájdalommal egyáltalán nem járó gyakorlatokat végzünk. Éppen azt kell a terapeutának megkeresnie, hogy melyik az a testhelyzet és mozdulat, amelyik nem fáj és ott akár csak lepkeszárnysuhogásszerű mozdulatokat végezni. Ha pedig már csökkent a fájdalom, azonnal elkezdeni az intenzívebb mozgásterápiát. – Csak végszükség esetén jöjjön a gyógyszer, minden másra ott a gyógytornász – figyelmeztet a gerincterapeuta!

Forrás: Almásy Csilla Gerinckoncepció

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?