MEDICINA

Kiderült, nagy hiba naponta szedni ezt a népszerű gyógyszert

Egy friss kutatásból kiderült, hogy egészséges idős embereknek inkább árt, mint használ a naponta szedett aszpirin.
  • Szerző: Ripost

Az egészséges idős embereknek nem kellene napi szinten aszpirint szedniük, mivel a gyógyszernek nincs jótékony hatása a 70 év felettiek szervezetére, ugyanakkor növelheti akár halálos kimenetelű belső vérzés kockázatát - figyelmeztetnek a kutatók.

Betegeknek általában szívroham vagy agyi érkatasztrófát követően írnak fel aszpirint, mert az bizonyítottan csökkenti egy újabb roham esélyét. De a reklámok is rendszeres szedésre buzdítanak, így számos egészséges ember is napi rendszerességgel szedi a népszerű gyógyszert.

A gyógyszer jótékony hatásait vizsgáló kutatások többsége középkorú emberek bevonásával készül és egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az aszpirinnel összefüggő veszélyek száma növekszik a kor előrehaladtával.

A kutatás Egyesült Államokban és Ausztráliában, több mint 19 ezer olyan egészséges ember bevonásával készült, akik elmúltak már 70 évesek és még nem volt szívproblémájuk.

 A New England Journal of Medicine című folyóiratban beszámolt kutatásból kiderült, hogy vizsgált csoportokban ugyanolyan arányban jelentkeztek szívproblémák, kapjanak azok Aszpirint vagy placebót. Azonban az aszpirint szedőknél jelentősen nőtt a súlyos gyomorvérzések száma.

Mindez azt jelenti, hogy az a világszerte élő több millió egészséges idős ember, aki mindenfajta orvosi előírás nélkül szed kis dózisban aszpirint, talán teljesen feleslegesen teszi, mert a tanulmány azt mutatja, hogy az aszpirinnek nincsen semmi olyan jótékony hatása, amely ellensúlyozná a vérzés kockázatát

- húzta alá John McNeil, a melbourne-i Monash Egyetem professzora.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?