MEDICINA

Ez a tavaszi finomság a zöldségek királya! Így gyógyítja a testet

A spárga nem csupán az ínyencek kedvence, a legkifinomultabb receptek főszereplője. Gyógyítja, szépíti, erősíti a tested, fokozza a szellemi és nemi teljesítőképességedet.

Most van a spárga szezonja. Április végétől június közepéig tart, le ne késd!

Nem csupán az ínyencek kedvence, de gyógyító csodanövény is!

Már az ókortól ismert jótékony hatása. Tápanyagtartalma rendkívül magas, ezzel szemben 100 grammban csak 17 kalória van. A spárga a legkalóriaszegényebb zöldségek közé tartozik. Vezet a fogyókúrára ajánlott alapanyagok között.

TÁPANYAGTARTALMA

A-, B-, C-, E-, K-vitaminokban, folsavban gazdag. Kalcium, kálium, mangán, foszfor, króm, nátrium, béta karotin, niacin, magnézium, vas, cink nagy mennyiségben található benne. Vegetáriánusoknak különösen ajánlott, mert fogyasztásával biztosítható a napi fehérje- és rostszükséglet. Rostja könnyen emészthető.

A népi gyógyászatban is kedvelt csodaszer volt, fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre használták.

GYÓGYHATÁSAI

  • Remek vízhajtó
  • Tisztítja a vesét
  • Vesekövek feloldására kiváló
  • Húgyúti fertőzések, felfázások kezelésére alkalmas
  • Gyorsítja az anyagcserét és az emésztést, ezért kiváló fogyókúrás alapanyag
  • Másnaposság ellen is bevetheted: nyugtatóan hat a gyomorra, és a fejfájást is elmulasztja
  • A jótékony baktériumok szaporodását segíti, ezzel védi a bélflórát
  • Vértisztító, lúgosító
  • Bőrregeneráló. A pattanásos és ekcémás bőrre különösen ajánlott
  • Szív-és érrendszeri betegségek kialakulása ellen véd
  • Csontritkulás ellenes hatású, gazdag kalciumtartalmának köszönhetően
  • Cinktartalma agyműködést serkentő hatású
  • Kismamáknak különösen ajánlott a folsav szükséglet biztosítására
  • Megakadályozza a rákos sejtek kialakulását
  • Afrodiziákum, gazdag cinktartalmának köszönhetően

HOGYAN FOGYASZD?

Finom ínyencségeket készíthetsz belőle.

Ez is finom:

Ám  ha gyógyhatására vágysz, a legjobb nyersen fogyasztanod.

Elrágcsálhatod a szendvics mellé a többi friss zöldséggel.

Készíthetsz belőle nyers zöldséglét: Gyümölcscentrifugával nyerd ki 5-6 spárgának a levét. Hígítsd 2 dl vízzel.

Keverhetsz hozzá sárgarépa-, uborka-, zeller- vagy almalevet is, amelyet szintén frissen facsartál.

 

És ezeket olvastad már?