Létrehozva: 2020.05.14.

Szeretnéd, ha akkor is lenne otthon eper, ha vége a szezonnak? Így tartósíthatod!

Az eper legtöbbünk számára különleges gyümölcs. Alig van, aki ne szeretné különleges zamatát, fantasztikus illatát. A szezon viszont nagyon rövid – mit lehet tenni, hogy akkor is élvezhessük a finomságot, amikor épp nem terem?

Szerző Horváth Gabi

Először is mosd meg!

Az eper érzékeny gyümölcs, a mosással azonnal elkezdi elveszíteni az ízét, illatát, színét – ezért hagy foltot a tányéron, ahová mosás után teszed. Épp ezért röviden, de alaposan mosd meg, hogy minél kevesebb íz és illat vesszen oda. Ha nagyobb mennyiségű eperhez jutsz, minél hamarabb kezdd meg a feldolgozást, mert gyorsan romlik!

Fotó: Pixabay.com

Készítsd elő!

Ha megmostad, vágd le az eperszemek szárát és tetejét egy éles késsel.

Szárítsd meg!

Teríts egy tepsibe papírtörlőt, szórd rá az eperszemeket, és egy másik papírtörlővel finoman szárítsd meg őket.

Fotó: Pixabay.com

Szeleteld fel!

Tedd vissza az epret a vágódeszkára, és szeleteld fel a gyümölcsszemeket. Ha turmixnak teszed el a gyümölcsöt, akkor kisebbre, ha inkább sütihez, akkor nagyobb szeletekre vágd őket. De akár egyben vagy félbevágva is hagyhatod őket, ha még nem tudod, mekkora darabokra lesz szükséged.

Fagyaszd le!

Terítsd le egy rétegben a gyümölcsöt egy tálra vagy egy tányérra, tedd a tálat a mélyhűtőbe, és fagyaszd egy-négy órán keresztül. Amikor keményre fagytak, adagold zárható nylon zacskókba, és nyomkodd ki a zacskókból a levegőt, mielőtt lezárnád őket. A mélyhűtőben hat hómapig is elállnak, és ha kisebb csomagokat készítesz össze belőlük, akkor mindig csak annyit kell belőle felolvasztanod, amennyire épp szükséged van.

Fotó: Pixabay.com

Így használhatod a fagyasztott epret

A lefagyasztott eper íze és illata tökéletes marad, de az állaga sosem lesz olyan roppanós, mint amilyen volt. Épp ezért arra kevésbé alkalmas, hogy csak úgy magában edd, mint a szezonban. Ám nagyon sok egyéb lehetőség van a felhasználására.

Teheted például koktélokba, bóléba, turmixokba, smoothie-ba – fel sem kell engedned hozzá. Készíthetsz belőle finom eperlevest, de a túrókrémnek, a sütinek, a fagyinak is remek alapanyaga, sőt, ha nyersen, kevés mézzel összeturmixolod, lekvár helyett is remek. Akkor is előveheted, amikor mások már a következő eperszezonra várnak.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója - fotók

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

mandiner.hu

Összeomlott a muszlim vezetésű skót kormány

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk