FAZÉK

Szeretnéd, ha akkor is lenne otthon eper, ha vége a szezonnak? Így tartósíthatod!

Az eper legtöbbünk számára különleges gyümölcs. Alig van, aki ne szeretné különleges zamatát, fantasztikus illatát. A szezon viszont nagyon rövid – mit lehet tenni, hogy akkor is élvezhessük a finomságot, amikor épp nem terem?

Először is mosd meg!

Az eper érzékeny gyümölcs, a mosással azonnal elkezdi elveszíteni az ízét, illatát, színét – ezért hagy foltot a tányéron, ahová mosás után teszed. Épp ezért röviden, de alaposan mosd meg, hogy minél kevesebb íz és illat vesszen oda. Ha nagyobb mennyiségű eperhez jutsz, minél hamarabb kezdd meg a feldolgozást, mert gyorsan romlik!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Eper 01

Fotó: Pixabay.com

Készítsd elő!

Ha megmostad, vágd le az eperszemek szárát és tetejét egy éles késsel.

Szárítsd meg!

Teríts egy tepsibe papírtörlőt, szórd rá az eperszemeket, és egy másik papírtörlővel finoman szárítsd meg őket.

eper 02

Fotó: Pixabay.com

Szeleteld fel!

Tedd vissza az epret a vágódeszkára, és szeleteld fel a gyümölcsszemeket. Ha turmixnak teszed el a gyümölcsöt, akkor kisebbre, ha inkább sütihez, akkor nagyobb szeletekre vágd őket. De akár egyben vagy félbevágva is hagyhatod őket, ha még nem tudod, mekkora darabokra lesz szükséged.

Fagyaszd le!

Terítsd le egy rétegben a gyümölcsöt egy tálra vagy egy tányérra, tedd a tálat a mélyhűtőbe, és fagyaszd egy-négy órán keresztül. Amikor keményre fagytak, adagold zárható nylon zacskókba, és nyomkodd ki a zacskókból a levegőt, mielőtt lezárnád őket. A mélyhűtőben hat hómapig is elállnak, és ha kisebb csomagokat készítesz össze belőlük, akkor mindig csak annyit kell belőle felolvasztanod, amennyire épp szükséged van.

Eper 03

Fotó: Pixabay.com

Így használhatod a fagyasztott epret

A lefagyasztott eper íze és illata tökéletes marad, de az állaga sosem lesz olyan roppanós, mint amilyen volt. Épp ezért arra kevésbé alkalmas, hogy csak úgy magában edd, mint a szezonban. Ám nagyon sok egyéb lehetőség van a felhasználására.

Teheted például koktélokba, bóléba, turmixokba, smoothie-ba – fel sem kell engedned hozzá. Készíthetsz belőle finom eperlevest, de a túrókrémnek, a sütinek, a fagyinak is remek alapanyaga, sőt, ha nyersen, kevés mézzel összeturmixolod, lekvár helyett is remek. Akkor is előveheted, amikor mások már a következő eperszezonra várnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?