FAZÉK

Sok a szilvád? Nem csak lekvárt főzhetsz belőle!

Itt a szilvaszezon, hihetetlen, mennyi mindenre tudod még használni ezt a vitaminbombát!

A szilvaszezon közepén rengeteg lehetőség van arra, hogy beiktasd a mindennapi étkezésedbe ezt az egyszerűségében nagyszerű gyümölcsöt, vagy akár később élvezd jótékony hatását.

A szilva gazdag vitaminforrás, nyomelemek közül elsősorban cinkben bővelkedik - ami nagyon jó hatással van a hormonháztartásodra, valamint széppé teszi a bőröd. Rengeteg benne a kálium, a kalcium, a foszfor és a magnézium is.  De a szilva elsősorban emésztésserkentő hatásáról ismert, de emellett kiváló vízhajtó is.

A gyümölcs mind oldható, mind nem oldható rostban bővelkedik. A benne található rostok növelik a telítettség érzését is, ezért nagyon hatékony bármelyik diétában. Süteményekhez isteni, de nemcsak desszert vagy gombóc készülhet belőle.

Szilvabor

Hozzávalók:

  • 3 kg érett szilva
  • 1 l víz
  • szükség szerint citromsav
  • szükség szerint kristálycukor

Így készítsd:

1. A megmosott gyümölcsöt magozd ki és botmixerrel törd össze. A súlya egyharmadával egyenlő mennyiségű vizet adj hozzá. Másfél napig erjeszd, majd préseld ki, azaz szűrd át szitán.

2. A léhez literenként adj 5 g citromsavat és 25 dkg cukrot, amit azonnal keverj el benne. Töltsd egy nagyobb üvegbe és ne zárd le teljesen, hogy a gázok tudjanak belőle távozni és hűvösebb helyen, lassan erjeszd.

3. Fogyasztás előtt 2-3 alkalommal fejtsd le, hogy szép tiszta legyen a szilvabor.

 

Szilvaleves

Hozzávalók:

  • 1 kg szilva
  • kb.1 dl tejszín
  • 1 teáskanál őrölt fahéj,
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 2 evőkanál eritrit vagy más édesítő

Így készítsd:

1. A szilvákat kimagozd ki, és tedd fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. Õrölt fahéjjal, szegfűszeggel és édesítővel ízesítsd.

2. Ha felforrt, a tűzről levéve botmixerrel pépesítsd.

3. A tejszínt kevered össze néhány kanálnyi lével és öntsd a leveshez. Forrald fel újra, és ha szükséges, ízesítsd még.

TIPP:

Érdemes előre elkészíteni, mert a szilvaleves hidegen finom. Étkezés előtt hűtsd be!

Fokhagymával töltött savanyú szilva

Hozzávalók:

  • 50 dkg nem éretlen szilva
  • 1-2 fej fokhagyma

A felöntőléhez:

  • 1/2 liter víz
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl ecet (20%-os)
  • 5 dkg só

Így készítsd:

1. A fokhagymát szedd gerezdekre, pucold meg.

2. A szilvát kés segítségével magozd ki, hogy szépen egyben maradjanak a szemek. 

3. A magok helyére egy-egy fokhagymagerezdet tegyél, és máris mehet előre sterilizált üvegbe a szilva. Így haladj tovább, töltsd meg szilvaszemekkel az üvegeidet.

4. A felöntőlé hozzávalóit keverd össze, forrald fel, majd öntsd a tiszta üvegbe rakott szilvára. Kicsit mozgasd meg az üveget, hogy ne maradjanak benne buborékok, majd jól zárd le. Hűvös helyen, kamrában hónapokig finom, friss marad ez a pikáns csemege.

Szilvás zabpehelysüti

Hozzávalók:

  • 30 dkg zabpehely
  • 60 dkg szilva
  • 5 db tojás
  • 2 tk. Lovely Sweet édesítő
  • 0,5 dl olaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • csipet só

Így készítsd:

1. A  megmosott szilvát vágd félbe és magozd ki. A sütőt kapcsold be 160 fokra.

2. A tojásokat válaszd szét, a fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá.

3. A sárgákat az édesítővel és a fahéjjal jól keverd ki, majd következik az olaj, a citromhéj, a zabpehely (tégy félre 3-4 evőkanállal) és a sütőpor. A legvégén keverd a masszához a tojáshabot.

4. Egy közepes méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral,majd öntsd bele a tésztát. A tetejét rakd ki a szilvákkal.  A tetejére szórj zabpelyhet. Kb. 55 percig süsd, akkor jó, ha felül világosbarnára sül.