FAZÉK

Nem fröcsköl többet a máj, ha így sütöd meg

Az egyik legolcsóbb és leglaktatóbb gyors vacsora a sült máj. Csak ne fröcskölne a forró olajban! Szerencsére erre is van tuti trükk, mutatjuk, mire esküsznek a háziasszonyok!
  • Szerző:

A máj nagyon sokoldalúan elkészíthető: sütheted fokhagymásan, zöldfűszerekkel, hagymaágyon, rántva vagy baconbe csavarva. Egy dolog azonban minden változatban közös: a forró olajban szeret jó nagyokat durrogni, ami nem csak azért probléma, mert a konyhádat összepiszkolja, de a kifröccsenő olaj akár égési sérüléseket is okozhat. Emiatt azonban nem kell lemondani erről a laktató vacsoráról: ezzel a trükkel fröcsögés-mentesen süthetsz!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

Amilyen könnyű elkészíteni a májat, olyan trükkös is tud lenni: például kezdő háziasszonyok nem mindig tudják, hogy nem szabad megsózni, mert kemény kérget kap sülés közben; ugyanis a só kiszívja belőle a nedvességet. Ez elsősorban a sertésmájra igaz, a csirkemájat finoman meg lehet sózni. A fröcsögés ellen sem minden módszer működik: van, aki egy kevés vizet önt a serpenyőbe, és lefedve süti meg. Ezzel nem csupán az a probléma, hogy így már nem sült, hanem párolt máj lesz a végeredmény, hanem az is, hogy a máj még jobban fröcskölni fog, ha leveszed a fedőt. Mások szerint a legegyszerűbb a sütőben kisütni, de így fennáll a veszélye, hogy kiszárad, kemény lesz a felülete, és valljuk be: az igazán omlós és finom máj serpenyőben, olajban készül.

Fotó: Pixabay.com

A legbiztosabb módszer, ha néhány órára tejbe áztatod sütés előtt a májat; így nem csupán zamatosabb ízt kapsz, de omlósabb és puhább lesz kisütve. Alaposan töröld szárazra, majd böködd meg villával – és kezdheted is sütni. Arra figyelj, hogy az olaj ne legyen túlságosan forró; és annyira tedd tele a májjal a serpenyőt, amennyire csak tudod, hogy ne legyen benne szabad hely. A májat csak a sütési idő felénél fordítsd meg, addigra már lesz annyira kemény a külseje, hogy ne essen szét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?