FAZÉK

Ne fess tojást húsvétkor, ez lesz most a menő

Unod már, hogy minden évben ugyanazt csinálod? Tojást festesz húsvétkor, és azzal díszíted az ünnepi asztalt? Idén találj ki valami mást helyette, amivel ugyanúgy teljes lesz az ünnep. Nekünk már van egy jó ötletünk!

Olyan drága a tojás, hogy érdemes gondolkodni, mivel lehetne kiváltani a hagyományos festett tojást. Készíthetsz például mézeskalácsból tojást és nyuszit is. Meglátod, ezt is el fogják kapkodni a locsolkodók!

 

A legtökéletesebb mézeskalács hozzávalói:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 10 dkg méz
  • 3 tojás
  • 6 dkg vaj
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek mézes fűszerkeverék

 A díszítéshez:

  • 1 kis tojás fehérjéje
  • 1 csapott ek étkezési keményítő
  • 1 mk (mokkás kanálnyi) ecet
  • 10 dkg porcukor
  • különböző színű ételfestékek

Elkészítés:

1. Melegítsd fel lassú tűzön a mézet. Szórd bele a cukrot, és kevergetve oldd fel benne.

2. Vedd le a tűzről, keverd bele a vajat. Hűtsd ki.

3. A lisztben keverd el a sót, szódabikarbónát, mézes fűszerkeveréket, citromhéjat.

4. Verd fel egyenként a tojásokat, és adagold a kihűlt mézes tésztához.

5. Most ezt öntsd a lisztes keverékhez. Dolgozd össze, csomagold fóliába, és pihentesd hűtőben 1 napot.

6. Másnap gyúrd át, és lisztezett deszkán nyújtsd ki 3 mm vékonyra. Szúrd ki süteményformákkal.

7. Told a 180 Celsius fokos sütőbe 8-10 percre.

Díszítő máz elkészítése:

1. Keverd össze a porcukrot a keményítővel. Tégy félre belőle 3 evőkanálnyit .

2. A tojásfehérjére öntsd rá az ecetet, szórd rá a maradék cukros keményítőt. Habverővel dolgozd össze. A félretett cukrot lassan, adagonként keverd hozzá. Ne legyen túl kemény, csak álljon meg a kanálban.

3. Színezd vékonyan ételfestékkel, töltsd nyomózsákba, és díszítsd fel vele a mézeskalács figurákat. (Mivel a máz hamar szárad, csak kicsit tölts egyszerre a zsákba).