Létrehozva: 2021.05.01.

Ez az igazság a csirkehússal kapcsolatban, így kell megmosni

Örök vita a háziasszonyok között, valójában nem is tudnak megegyezni a kérdésben. Most a tudomány is megszólalt az ügyben, és olyasmi derült ki, amire kevesen számítottak.

Sokak számára alap megmosni a húst sütés előtt, és elborzadva figyelik, ha valaki egyenesen kiveszi a zacskóból, és úgy teszi a sütőbe. A mosáspártiak szerint ugyanis így tele lehet kórokozókkal, ráadásul ki tudja, ki fogdosta össze, mielőtt eladták; és az sem mellékes, hogy ha vér- vagy egyéb szennyeződés van rajta, akkor az bekerül az ételbe. Ha te is azok közé tartozol, akik sütés-főzés előtt egyből a csap alá dugják a húst, akkor van egy rossz hírünk: egy új elmélet szerint egyáltalán nem kell megmosni a húst, sőt, egyenesen nem javallott.

Fotó: Pixabay.com

Az USA élelmiszerbiztonsági hivatala egy kutatás után kiadta az ajánlást, miszerint sokkal higiénikusabb, ha nem mossuk meg a nyers húst; ugyanis a felületén lévő baktériumokkal könnyen telefröcskölhetjük a konyhát. A mosogatóban ezek aztán szépen el is szaporodnak, és később okozhatnak akár megbetegedéseket is. Amitől a nyers hús kapcsán félünk, a szalmonella vagy az E.coli a száradó, tiszta edényekre is rákerülhet, de akár a csempére, mosogatószivacsra is. A kutatás során kiderült, hogy ezek a kórokozók akár három méteres körzetben is beteríthetik az apró vízcseppeken utazva a konyhát; ami sokkal rosszabb, mintha a hús felületén maradnának.

Fotó: Pixabay

Ugyanis ha nem mossuk meg a húst, csak simán betesszük a sütőbe vagy a fazékba, ezek a kórokozók a hőkezelés miatt biztosan elpusztulnak; emiatt is érdemes magas hőmérsékleten sütni a húsféléket. A darált hús belseje például jó, ha eléri a 71 Celsius fokot, a csirke és a pulyka a 74-et, míg a sertéshúsnál a 62 Celsius fok a biztonságos hőfok. De mi legyen akkor, ha nem lehet betenni a húst egyenesen a sütőbe, mert például tollak, vér, vagy csontszilánkok vannak rajta?

Megfelelő hőkezelés után a kórokozók elpusztulnak, így felesleges megmosni a húst. Fotó: Pixabay.com

Ilyenkor érdemes nagyon körültekintően nekifogni a mosásnak, például mindent elpakolni a mosogató környékéről. A kisebb húsokat tálban öblítsük le, a vizet pedig óvatosan öntsük a lefolyóba. Nagyobb húsoknál érdemes feltölteni a mosogatót, és csak nagyon vékonyan, lassan ereszteni rá a vizet, hogy semmiképpen ne legyen fröccsenés. A mosogató környékét párnázzuk ki papírtörlőkkel, amiket a művelet után dobjunk ki; utána pedig nem árt a csap környékét alaposan fertőtleníteni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

vg.hu

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk