Létrehozva: 2021.09.18.

Így készül az igazi szilvalekvár, amiben megáll a kanál

Ez a finom csemege tepsiben készül, cukor és tartósítószer nélkül. Érdemes kipróbálni, mert egyszerűen nem tudod elrontani.

Ha eddig nem tudtad magad rávenni a befőzésre, ezt a sütőben készült cukor és tartósítószer nélküli szilvalekvár receptet mindenképp ki kell próbálnod!

Most érik a szilva, ami fantasztikus alapanyag lekvárnak, minden háztartásban kellene lennie belőle néhány üvegnek. Elképesztően egészséges gyümölcs, igazi ásványianyag-bomba, gyönyörűen rendbentartja a bélrendszert, valamint kiváló A-, C- és K-vitamin forrás. Egyes tájakon a legkedveltebb lekvár, és olyan sűrűre készítik, hogy megálljon benne a kanál. Mivel alig marad benne nedvesség, sokáig eláll tartósítószer és cukor nélkül is. Most megmutatjuk, hogy főzhetsz te is szilvalekvárt tepsiben sütve, az elkészítése garantáltan nem fog problémát okozni kezdőknek sem!

Fotó: shutterstock

Tepsiben sült szilvalekvár cukor- és tartósítószermentesen:

Hozzávalók kb. 4 közepes üveghez:

  • 6 kg érett szilva

    Így készítsd el:

  • A szilvákat mosd meg, magozd ki és vágd negyedekre őket.

  • Egy mélyebb tepsibe halmozd bele a gyümölcsöket, de ne töltsd teljesen tele a tepsit szilvával, mert a főzés elején nagyon sok lé fog kisülni belőle. Fontos, hogy forrás közben ne bugyogjon ki a tepsi peremén a szilvalé. Érdemes több részletben főzni a lekvárt, vagy egyszerre több tepsiben készíteni, és ha eléggé összesűrűsödött, át lehet rakni az egész lekvárt egy edénybe.

  • 150 fokra előmelegített sütőbe helyezd be a tepsi szilvát és kb. egy vagy két óránként kavargasd meg. A lekvárt lassan kell sütni, amíg elsül belőle az összes nedvesség. Ez körülbelül 5-6 órát vesz igénybe, de attól is függ, mennyire lédús a gyümölcs. A lekvár akkor van készen, ha már sűrű, fekete és összeáll, vagyis megáll benne a kanál.

  • Még forrón töltsd a szilvalekvárt fertőtlenített, jól zárható üvegekbe. Töltés közben ütögesd meg néha az üvegeket, hogy ne maradjon benne levegős rész. Steril kupakkal zárd le, majd rakd őket szorosan egymás mellé. Bugyolált be az üvegeket vastag takaróba vagy paplanba és hagyd őket lassan kihűlni. Fogyasztásig száraz, hűvös helyen tárold őket.

    Fotó: shutterstock

    Ezzel a módszerrel gyönyörűen eláll a szilvalekvár hónapokig, így akár télen is élvezheted ezt az isteni csemegét. A kész lekvár kitűnő lesz süteményekbe, palacsintákba, de pirítóssal, joghurtba keverve, vagy zabpehellyel is szuper ízletes lesz.

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek