Szívesen dobsz a levesbe, de más ételekbe is leveskockát az íze kedvéért? Készítsd el otthon ezt a praktikus ízesítőt, és pontosan tudni fogod azt is, mi kerül bele.
A leveskockának minden konyhában ott a helye. Nem csak a levesek ízét javítja, hanem az mártások, sőt, akár más jellegű ételek aromáját is fel tudod vele javítani, sőt az alaplé is egy perc alatt kész, ha forró vízbe dobod. Ha eddig azért nem vettél leveskockát, mert féltél az esetleg benne levő adalékanyagoktól, akkor készítsd el otthon: így pontosan tudod, mi kerül bele, és az ízes sem az ízfokozóktól, hanem a tápanyagokban gazdag zöldségektől lesz tökéletes. Mutatjuk is a trükköt.
Házi leveskocka
Hozzávalók:
80 dkg vegyes leveszöldség, pl. sárgarépa, fehérrépa, szárzeller, zeller, karalábé
20 dkg káposzta
2 közepes fej hagyma
2 maréknyi friss zöldfűszer, pl. petrezselyemzöld
1 dl víz
összesen 3-4 teáskanál szárított zöldfűszer, pl. oregano, kakukkfű, majoranna, babérlevél, bazsalikom, rozmaring, stb.
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál só
Így készítsd el:
A megtisztított zöldségeket aprítsd fel robotgépben.
Egy lábasban hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat, és párold meg rajta a zöldséget. Közben ízesítsd sóval, a zöldfűszerekkel, és adj hozzá 1 dl vizet.
Kevergetve, lassú tűzön párold kb. fél órát, majd hagyd hűlni, végül botmixerrel vagy turmixban aprítsd sima masszává.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és simítsd el rajta a zöldséges masszát. Tegyél rá egy másik sütőpapírt, vagy műanyag fóliát, és sodrófával lapítsd vékonyra.
Ha teljesen kihűlt tedd a tepsit a fagyasztóba, és mikor a massza nagyjából 2 óra alatt közepesen keményre fagyott, vágd kockákra.
Ha kicsi a fagyasztód, nyomkodd a masszát jégkockatartóba, és így fagyaszd le.
A kockákat tedd egy lezárható zacskóba vagy műanyag dobozba, és tárold a mélyhűtőben. Amikor pedig levest készítesz, egyszerűen dobd bele a tűzhelyen levő, forró ételbe. Mivel a leveskocka maga is sós, ezt vedd figyelembe az étel sózásánál.