Létrehozva: 2020.03.21.

Hiába a világ legegyszerűbb dolga, mégis így rontod el a tojást

A tojásételek többségét elronthatatlannak hisszük, pedig nem azok. Mindenki találkozott már alaposan elfuserált rántottával vagy főtt tojással. De vajon mire kell figyelni az elkészítésüknél? Mutatjuk a trükköket!

Szerző Horváth Gabi

Tükörtojás

A tökéletes tükörtojás fehérje szilárd, a sárgája viszont még folyós. Ha így szereted, akkor érdemes a tojást lassú tűzön sütni, és nem sokat mozgatni. Mindig kevés olajon vagy vajon süsd, akkor is, ha teflon- vagy kerámia serpenyőben készíted, mert a zsiradék plusz ízt ad az ételnek. Még azelőtt fűszerezd sóval és borssal, hogy megszilárdulna. Ne fedd le a serpenyőt, mert az így keletkező gőzben hamar túlfőhet, megszilárdulhat a sárgája. Még egy apró trükk: amikor a fehérje épp kezd megszilárdulni, kicsit törd meg fakanállal, hogy kifolyhasson a belseje, így hamarabb és egyenletesen sül meg.

Fotó: Pixabay.com

Rántotta

A legnagyobb hiba, ha túlsütöd, és nem kevered el eléggé a serpenyőben. Akkor kell levenni a tűzről, amikor egy kicsit még fényes és nedves, és ne felejtsd el sülés közben folyamatosan kevergetni. A túlsütött rántotta gumiszerű, kellemetlen állagú lesz. Soha ne süss rántottát nagy lángon, inkább készüljön el lassabban, de legyen jó. A sót csak a végén szórd rá, ugyanis a sózás nedvességet von el a tojástól a főzés során, így rosszabb lesz az étel textúrája.

Keménytojás

Fotó: Pixabay.com

Sem a túlfőzés, sem az nem tesz jót neki, ha megreped a héja főzés közben. Az sem szép, ha a héját nem tudod róla simán leszedni. A tökéletes főtt tojás főzési ideje 10-12 perc, ha hideg vízben kezded főzni, és 8,5-13 perc, ha forró vízbe teszed a tojást. Minél több tojást főzöl egyszerre, annál több időre van szükség ahhoz hogy megfőjön. Ne lobogva forró vízbe tedd, mert így könnyebben megreped, és lehetőleg szoba-hőmérsékletű tojást használj. Főzés után viszont szinte kötelező pár pillanatra jéghideg vízbe meríteni a főtt tojást, így szépen lejön a héja, és nem lesz csúnya, zöld karika a sárgája körül.

Buggyantott tojás

Fotó: Pixabay.com

Nem szabad túl mély lábast használni, sem túl sokáig főzni a tojást, sem pedig a szárítást kihagyni. A legjobb, ha viszonylag sekély, egyenes oldalú edényt használsz. És nem mozgatod túl sokat a tojást főzés közben. Lyukacsos kanállal szedd ki a tojást a vízből, majd papírtörlővel távolítsd el róla a vizet. A vízhez adj egy kicsi sót, és egy pici ecetet, így könnyebben megköt a tojás, miután beleütöd a vízbe. Amikor a víz épp csak forrni kezd, üsd a tojást egy kisebb kávés csészébe, és egyenként, finoman csúsztasd bele a vízbe. 3-5 percig főzd a tojást, és lehetőleg ne mozgasd túl sokat, nehogy felszakadjon. Lyukacsos kanállal szedd ki a vízből, és papírtörlőn szárítsd le.

Omlett

Fotó: Pixabay.com

Hiba, ha túlsütöd, és ha nyers töltelékkel töltöd meg. Akkor érdemes kivenni a serpenyőből, ha a belseje még nedves, a tölteléket, például a hagymát vagy a gombát pedig egy kicsit elősütni, mielőtt az omletthez adnád. A sajtot viszont elég csak tálalás előtt hozzáadni.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

vg.hu

Vaskupola Magyarországon: végre megérkeztek az izraeli csúcsradarok – fotók

ripost.hu

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

vg.hu

A Richter bevétele 10 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, meg is van az eredménye

origo.hu

Levetkőzött Ördög Nóra - videó

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Mérleg telihold: ez a 3 csillagjegy most tiszta lappal indulhat

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Így lesz roppanós a rántott csirke, tojás nélkül is

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó